Десант на Урфин Джюс и его деревянные солдаты в ефира на Хоризонт


Десант на Урфин Джюс и его деревянные солдаты в ефира на Хоризонт

4534

Издадената през 1900 г. книга "Вълшебникът от Оз" ("The Wonderful Wizard Оf Oz") на писателя Lyman Frank Baum намира толкова радушен прием сред малчуганите, че той откликва на писмата им и отпечатва цяла поредица.

Дори днес, повече от сто и шестнайсет години след публикуването ѝ, книгата остава една от най-четените и обичани в световната класика за деца. За изключителната популярност на романа в целия свят спомага и направеният по него филм-мюзикъл с Judy Garland в главната роля. До смъртта си Baum написва още тринайсет книги за невероятните приключения на малкото момиченце Dorothy и обитателите на приказната страна Oz. "Щастлив съм, че моите млади читатели развиват въображението си – пише Baum, след като е утвърден за най-четения детски писател в САЩ за своето време. – Именно въображението е позволило на човечеството да изгради цивилизацията. Затова вярвам, че сънищата – но тези, които се сънуват с отворени очи и буден ум – ще помогнат на света да стане по-добър. Децата с въображение се превръщат в зрели хора, които са способни да творят, да правят открития и така да движат цивилизацията напред".

По света "Вълшебникът от Оз" е публикуван на повече от 40 езика. В някои случаи историята става толкова популярна, че бива адаптирана към местната култура. В страните, където се изповядва индуизъм например Тенекиеният дървар е заменен със змия.

През 1939 година романът е преведен и на руски език от Александър Волков. Той добавя допълнителни глави в книгата и променя името на главната героиня Dorothy – на Ели. Книгата става доста популярна и през 60-те години самият Волков написва няколко свои книги за приключенията във Вълшебната страна, сред които и "Урфин Джюс и его деревянные солдаты" ("Урфин Джюс и неговите дървени войници") от 1963 г. Тази книга става любима в детските години на музикантите от украинската метъл група Power Tale, които решават да ѝ направят адаптация във формата на рок опера като събират пари чрез платформата Planeta за crowdfunding.    

Сюжетът разказва за дърводелеца Урфин Джюс, който се сдобива с вълшебен прах, способен да оживява предмети, изработва дървени войници и тръгва със своята армия да превземе Изумрудения град, а след това и Вълшебната страна.  

Рок операта "Урфин Джюс и неговите дървени войници", записана с участието на солисти, хор и оркестър, ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" по БНР в събота, 6 август, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички