Niyaz: Невъзможност да не твориш


Niyaz: Невъзможност да не твориш

5451

"Винаги започвай с коментар за времето*, поручик".
 
*особено ако е октомври.

Времето  е малко неясно.

От осем ли сме, от девет ли сме, то вярно, че се местим с един час напред, ама все пак. Все пак, събираме се. Sofia Live Club - особено място, още повече за средновековна музика и уърлд. Някак светлината ми се струва недостатъчно органична. Но, знаеш ли какво, няма никакво значение. Това е един от концертите, които може да изкараш и със затворени очи.

Ambient Folklore умеят да създават атмосфера. Независимо дали подгряват Jozef van Wissem, Azam Ali или самите те са в центъра на събитието. Татяна Йосифова, Петър Делчев и Евгени Чакалов всеки път успяват да създадат някакво безвременно пространство, в което слушаме песни за все същото, което вълнува малкия ти брат, пралеля ти, известни и безизвестни средновековни поети, предците им - езичници и прочее: "Amor". С това и започват. Продължават с две песни от небезизвестния сборник "Carmina Burana", едно ново произведение - все още безименно, и завършват със същата тема. Ако се фокусираме на древните лирики, разбира се.

Ушите ни водят в още много други посоки.

Триото подкрепят перкусионистът Панайот Ангелов (Панчо) и чаровната челистка Маги Петрович. Стоиш. Слушаш. И виждаш как дори хората, които научават за Ambient Folklore за първи път, се радват не само поради факта, че благодарение на тях имаме възможност да се насладим на Azam Ali на живо.

Подгряването е кратко. Паузата - също. После на сцената излиза Азам Али, тази автентична дива на етно и уърлд музиката, прекрасна, чаровна и истинска. Подкрепят я Niyaz - пъстра мозайка от хора с разнообразен културен бекграунд. Единият е съпругът на Азам АлиЛога Торкиян, а синът им пътува по света с тях.

Всичко е хем както се очаква, хем... точно както си трябва: чашата червено вино и красивата българска носия, която някой е донесъл за Азам Али, широката палитра характери в публиката, шарения сетлист с парчета от всички албуми на Niyaz. Имаме и една турска песен, може би предният концерт, който е бил в Истанбул, има роля тук. И, разбира се, получаваме великолепната "Izgrejala" на Vas - един от по-ранните проекти на певицата, която фигурира в сетлиста като "българската песен", и съвсем заслужено се повтаря на бис.

Иначе най-много чуваме от последния албум на Нияз - "The Fourth Light", който е вдъхновен от иракската суфи светица и аскет Рабиа Басри.

Азам Али често бива предствяна като неземна, ефимерна, едва ли не отвъдна личност. И да, цялото ѝ творчество поддържа този полубожествен ореол, и ти стоиш пред нея и се радваш на честта да гледаш лакираните пръсти на краката ѝ, надничащи под шалвара, под носията. Но неземното е излято най-вече в нейната музика Когато не пее, пред публиката тя реди стандартните за стила неща: за многото култури, за мира, любовта и разбирателството, за това колко хубав е нашият фолклор. И прочее, и прочее.

Междувременно сервитьорката от клуба, също въплъщение на зен и абсолютен вътрешен покой, лавира с табличка между музиканти и публика, делегира всекиму желания вълшебен еликсир, а в това време Азам Али започва да пее отново и гласът ѝ изразява в пъти повече философски смисъл отколкото каквито и да било думи могат. И всъщност няма никаква нужда да се обяснява за каквото и да е: биографията на всички от Niyaz e по-красноречива от всякакви думи. Това са хора, които извличат вдъхновение от корените си без да се закотвят на едно място, хора, които уважават традициите - свои и чужди - без да им робуват, хора, които преоткриват себе си, другите и бъдещето чрез наследството си. Хора, които не могат да не творят и не спират да бъдат любопитни (и любознателни). Красиви хора.

И след като изкарва повторно "Изгреяла" редом с предвидения бис, Азам Али усяпва да отдели време и за докопалите се до нея почитатели. Божествена на сцената, извън нея тя е земна и мила - и преди всичко човек. Жена, родена в Иран, израснала в Индия и САЩ, обиколила половината свят, излиза облечена в подарена ѝ от фен българска носия и пее турска песен. Да, Културата трябва да се цени и развива.

И точно затова се споделя :)

Сетлист:

Ambient Folklore

1.Amor
2. Floret Silva
3. O, Fortuna
4. Ново парче, безименно
5. La Domna

Niyaz

1. Yek Nazar (A Single Glance)
2. Tam e Eshq (The Taste of Love)
3. Sosin (from Sumud)
4. Eyvallah Shahim "New Rendition" (Truth)
5. The Hunt
6. Beni Beni
7. Aurat (Woman)
8. Man Haramam (I Am A Sin)
9. Geçti Dost Kervanı- A Kaval Solo
10.Izgrejala - E kaval Solo
11.Sabza Ba Naz B Kaval Solo

---

Izgrejala
Perisan

Снимка: Серж Сетиян

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички