Отиде си Чък Бери, рокът осиротя!


Отиде си Чък Бери, рокът осиротя!

5517

Един от създателите на рок-ен-рола - Чък Бери (Chuck Berry), почина в родния си Сейнт Луис, Мисури, на 18 март, известиха световните агенции.

Чарлс Едуард Бери (Charles Edward Berry), както е истинското име на музиканта, ни напусна пет месеца след като навърши 90-годишна възраст. Той изубил съзнание в дома си. Полицията на окръг Сейнт-Чарлс пристигнала у тях в 12.40 ч. местно време (19. 40 ч. българско). Въпреки опитите на лекарския екип, легендарният китарист и вокалист не бил върнат към живот. Неговата смърт настъпила в 13.26 ч. (20.26 ч. българско време).

"Ако трябва да дадете друго име на рок-ен-рола, спокойно може да го наречете Чък Бери" - това са думи на Джон Ленън, припомнени от BBC по повод кончината на авторитетния музикант, въвел китарния риф като отличителна черта в рок композицията - Той е сред най-великите поети на всички времена, автор на рок поезия. През 50-те, когато се пееше за глупости, той пишеше социално-ангажирани стихове,  майсторски изпипани по отношение на метриката. Дължим му много". Експлозивният стил на Чък съчетава блус, ритъм-ен-блус и кънтри, подкрепен от остроумни текстове, понякога достигащи до откровени и директни сексуални заигравки. Рок-ен-рол, същ. –  Основа на всичко, за което Западът милее; сътворен от Чък Бери, според Rock Glossary.

Първите рок групи от Великобритания смятат Чък Бери за образец с неговите китарни ивненции и не крият за огромното им влияние върху формиращата тогава бийт музика.   Според редица критици и ценители от всичките ранни изпълнители в жанра той е най-важният за развитието на тази музика. "Той е нейният най-голям автор на песни, главният оформител на нейното инструментално звучене, един от нейните най-велики китаристи и един от нейните най-добри изпълнители", гласи една от оценките за покойния, чиято кариера продължи 7 декади. През 2016 той обяви, че ще издаде първия си нов албум от близо 40 години насам. Посветеният на съпругата му - 68-годишната Тоди, диск "Chuck" се очаква в каталога на тази Dualtone Records тази година. В записите участват басистът Джими  Марсала, пианистът Робърт Лор и барабанистът Кийт Робинсън, както и две от децата на Чък - Чарлс Бери младши (китара) и Ингрид Бери (хармоника). Предишният албум на Бери  -"Rock It", излезе през 1979.

Роден в Сейнт Луис, Мисури, на 10 октомври 1926, Бери започва да пише историята на рока в началото на 50-те години на миналия век, вдъхновен от Бени Гудман, Нат "Кинг" Коул, Мъди Уотърс, Карл Хоган и други. През 1986 той стана един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рок-ен-рола. Чък влиза в списъка на 100-те най-велики музиканти за всички времена според списание "Ролинг Стоун", където му е отредено петото място. Той е също носител на наградата "Грами" за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия.  Важна част от неговото ескплозивно сценично представяне е прословутата "патешка" походка.

Чък Бери остава в енциклопедиите с десетки хитове, сред които евъргрийните "Roll Over Beethoven", "Browneyed Handsome Man", "Sweet Little Sixteen" и "Johnny B. Goode", който става единственото рок парче, включено в златната плоча на космическата сонда "Вояджър", където лети и българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин". Първият му хит -"Maybellene",  излиза през 1955. Манифестът "Rock & Roll Music" се появява през септември 1957 в каталога на митичния лейбъл Chess, продуциран от не по-малко знаменитите му собственици Фил и Ленърд Чес и престоява в класацията Топ 10 на Bilboard 19 седмици по № 8.  "Бях много навътре в рок-ен-рола и исках да създам нещо право в десетката - пише Бери в автобиографията си. - Желаех текста да разглежда всеки аспект от него." Водената от разтърсващ румба ритъм "Rock & Roll Music" демонстрира  жанровоопределящото свирене на нейния автор и баса на легендарния Уили ДиксънБитълс и Бийч Бойс правят популярни версии на парчето. Единственият № 1 сингъл в американския чарт на Чък обаче е кавър на Дейв Бартоломю - хумористичната и двусмислена "My Ding-A-Ling", която Бери пуска през 1972 и изпълнява на живо с помощта на публиката. "You Never Can Tell", известна още като "C'est La Vie", или "Teenage Wedding", е композирана от него в затвора в началото на 60-те, когато е осъден на три години заради афера с 14-годишна сервитьорка в нарушение на т.нар. Mann Act. Десетилетия по-късно Куентин Тарантино я включи в саундтрака на "Криминале" и озвучи с нея танца на Ума Търман и Джон Траволта.

Чък оказва голямо влияние върху музиканти от следващото поколение като Битълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън и стотици други. Кончината на Бери опечали много световни звезди, които изразиха съболезнования на страниците в социалните мрежи. "Той беше безспорният Крал на рока", подчерта китаристът Слаш (Guns N' Roses). Динозаврите Ролинг Стоунс също излязоха с изявление в негова памет, припомняйки, че той не е бил само блестящ китарист, певец и изпълнител, а и, на първо място, автор на песни. Фронтменът Мик Джагър му благодари за парчетата, които са ги вдъхновявали ("Неговите текстове сияеха над всички останали и представляваха "американската мечта" в друга светлина. Чък, ти беше изключителен и твоята музика винаги ще бъде вътре в нас"), а китаристът Кийт Ричардс, организирал юбилейния концерт за 60-годишнината на Бери, коментира: "Не знам дори дали Чък осъзнава какво е сторил. Мисля, че не. През грамофонната игла от неговите плочи струеше страхотен звук, страхотен ритъм, толкова всеобхватен - тогава разбрах с какво искам да се занимавам... Една от ярките светлини в живота ми угасна".

Един от първите, които споделиха уважението си след тъжната новина, бе Ринго Стар:  "Почивай в мир. И мир, и любов, Чък Бери, мистър рок-ен-рол". Брус Спрингстийн нарече покойния "най-великия китарист и рок музикант от живялите някога", а Лени Кравиц публикува на страницата в "Инстаграм" снимка на младия Бери с текст: "Да живее Чък Бери! Никой от нас нямаше да е тук без теб!"

Колко точно го каза титанът Стивън Кинг: "Чък Бери умря. Това разбива сърцето ми, но да доживееш до 90, не е толкова лошо за рок-ен-рола. Johnny B. Goode forever!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички