BRIT Awards 2021: Отличниците


BRIT Awards 2021: Отличниците

3244

Наградите БРИТ бяха раздадени в лондонската О2 арена на 11 май.   

Около 4 000 души наблюдаваха на живо триумфа и изпълненията на отличените и номинираните по време на първото голямо музикално събитие в британската столица след повече от година в момент, когато Великобритания излиза от локдауна заради COVID-19. Зрителите не носеха маски. Церемонията беше част от изследователска програма на правителството за проучване, което има за цел да установи дали многолюдни събития могат да се организират на закрито без спазване на социално дистанциране.

Публиката включваше 2 500 души, работили на първа линия в борбата с пандемията и техни близки. Всички трябваше да представят на входа  отрицателен тест за COVID-19. Залата е с капацитет 20 хиляди. Зрителите бяха подложени на тест и след края и ще трябва да предоставят данни за контакт според изискванията на британската система за тестове и проследяване. Галата се състоя на две сцени - една за изпълнителите и друга за водещите. Номинираните седяха на отдалечени маси.

"Това наистина е важна стъпка по пътя към възстановяване на цялата музикална индустрия на живо", каза за "Ройтерс" Стив Сайър, генерален мениджър на О2 арена. Залата е била домакин на концерт за последен път преди 14 месеца, уточнява "Асошиейтед Прес".

Дуа Липа спечели две награди - за солова артистка и за албум на годината за "Future Nostalgia". Тя посвети изпълнението си на работещите на първа линия срещу пандемията. "Много съм благодарна, че мога да споделя тази вечер с тях", каза вокалистката. Докато някои като Дуа Липа, Арло Паркс и Оливия Родриго пяха на живо, други участваха в церемонията с предварително направени записи. Американката Тейлър Суифт стана първата жена, удостоена с авторитетното отличие "Глобална икона". Сред удостоените с него са Дейвид Боуи, Елтън Джон и Роби Уилямс. "Наистина се гордея, че съм част от тази музикална общност, особено в година, в която всички ние се нуждаехме толкова много от музика", каза Суифт, която пристигна в Лондон за церемонията и също отдаде почит на работещите на първа линия.

Хари Стайлс беше отличен за британска песен на годината ("Watermelon Sugar"), а групата Литъл Микс стана първата момичешка формация, спечелила наградата за британска група на годината. Рапърът Момоду Ламин Джалоу, по-известен като Джей Хюс, получи стауетка за най-добър британски изпълнител. Арло Паркс стана най-добра нова изпълнителка, Били Айлиш - най-добра международна артистка, а Дъ Уикенд - за най-добър изпълнител сред мъжете. Призът за международна формация отиде при Хайм.

Сред представилите се на живо бяха хитовите Били АйлишДъ Уикенд (The Weeknd) ("Save Your Tears") и Оливия Родриго ("drivers license"). Едно от най-запомнящите се изпълнения беше това на Olly Alexander (Years & Years) и сър Елтън Джон с кавъра им на песента на Пет Шоп Бойс "It’s a Sin", с която оказаха почит към LGBTQ обществото и упоритостта им в борбата със СПИН през 80-те и пандемията, с която се опитваме да се справим днес. Както MySound.bg вече писа, в основните категории с най-много номинации - по три, бяха Дуа Липа, Арло Паркс и Селест. За четвърта поредна година комикът Джак Уайтхол беше водещ на шоуто, което беше излъчено по Ай Ти Ви от 20.00 часа местно време.

Победителите получиха по две различни статуетки тази година. Идеята на организаторите беше фаворитите да могат да подарят едната като знак на щедрост, каквато се проявява по време на пандемията. Без значение дали носителят на втората статуетка е изпълнител, популярна личност или "просто съседът" - важното е този, който "дели" с него наградата, да я даде от сърце и да го смята за достоен.

Статуетките (на снимката) са създадени от Ес Девлин и Инка Илори. По-голямата от наградите е вдъхновена от нигерийското културно наследство на Илори, а по-малката е с мотив на лабиринт, през какъвто според Девлин е трябвало да преминат хората от творческите професии през пандемията. До момента дизайнери на статуетките са били Вивиан Уестууд, Аниш Капур и Филип Трейси, припомнят световните агенции.

Наградите, популярни и като английските "Грами"-та, са учредени от Британската асоциация на звукозаписната индустрия през 1977 година.

Целият списък с наградените - ТУК:

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички