Шок и рок с Алис Купър в Каварна!


Шок и рок с Алис Купър в Каварна!

5177

Добре дошли, дами и господа, на днешното представление! Днес ще станем свидетели на ритуално обесване, убийство на бебе, побой над жена... на манежа за вас ще играе...(каш) - мистър Алииииис Купъъъър!

Ами да, само едно подобно представяне му липсваше на концерта от втория ден на "Калиакра Рок Фест 2008"! Какво по-подходящо за начало на един истински театрално-цирков спектакъл?!

Алис Купър (Alice Cooper), рок фенове и метъл братя, дойде в Каварна не с гръм и трясък, а със стил и пълна тобра с най-култовия му репертоар.

Излезе час след подгряващите Сикст Сенс и ни понесе на крилата на харизмата си в друг свят, някъде далеч от дима на кебапчетата и звуците, издавани от доволно хъркащото в палатките си множество - там, където рокът все още живее своите най-маниашки години и където се пее с много хъс, независимо колко глас ти е останал.

Споменах Сикст Сенс - руснаците, които подобно на Холи Хел от миналия ден (неспоменати основателно в описанието на концерта на Менъуор) превърнаха в постоянна дестинация България. Те успяха да дадат добър старт на концерта на мистър Купър, изигравайки ролята на глашатай, който привиква множеството към зоната с кодово название "Калиакра".

Не е лесно да предвождаш подобно концертно величие, но Сикст се справиха сравнително добре. Не ни впечатлиха с особено разнообразие, с вокални или инструментални възможности, но поне ни накараха да потърсим по-близко място до сцената, където да поседнем преди излизането на хедлайнъра на вечерта.

Той самият изникна като силует - с ритуален жест ни загатна какво да очакваме през следващите минути от него. С изпипаните до най-малкия елемент сценични притурки - бесило, завеси, кукли, гердани, пари, огромни балони, детски колички, нямаше как да не се получи шоу за чудо и... ужас!

Алис Купър изглеждаше в чудесна форма - жизнен, надъхан (първа дата от чисто новото му турне все пак!), облечен в различни костюми според историята на всяка песен и пеещ - не с особено силен глас, но с такъв, който очевидно знае какви са възможностите му на живо и не пести енергия да се покаже по  най-добрия възможен начин.

Към подбора на песни бе подходено също професионално - букет от ключовите за Купър седемдесе години на миналия век и реплика към най-актуалното творчество на изпълнителя. "I'm 18", "School's out", "Poison" и "Lost In America"... Сещате се какво настана пред сцената, където в този ден нямаше орди екзалтирани фенове, а по-скоро 5-6 000 улегнали почитатели на рока.

Подозирам, че не всеки знаеше и не разбираше какво точно се случва пред очите му в този момент, защото и статичното изразяване на радост между песните бе показателно, но всеки разбра за какви музиканти става въпрос - за професионалния и изпипан маниер на Алис Купър, за култовото във всяко отношение присъствие на барабаните на Ерик Сингър от Кис и за нахъсания до безобразие подход на останалите музиканти - китаристи и басист.

Всички заедно ни разказаха за злия Франкенщайн, за маниакалната любов към парите и диамантите, за липсата на Mr. Nice Guy и за президентската кампания в САЩ, в която Обама и Клинтън всъщност са любовници.

Нереална реалност - концерт пълен с оксиморони! Алис Купър ни показа как се прави - как се пее и се свири, но и как се играе - без преструвки, с перчене, но не заради физиологията му, със зло изражение на лицето, но с усмивка в гласа... ако ме разбирате какво искам да ви кажа...

За десерт - щерката Купър. Секси руса мадама, която знае как се поднася едно добре приготвено блюдо пред хиляди почитатели.

Втори ден от "Калиакра Рок Фест 2008" и два толкова различни концерта са вече в историята. Не ми се мисли какво ни очаква днес. Чувам, че Слейър и Ин Флеймс не носят мечове или брадви, а модерни оръжия с прецизна оптика... и без заглушител!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички