Голи на Аларма Пънк Джаз в БНР? Не, просто Naked...


Голи на Аларма Пънк Джаз в БНР? Не, просто Naked...

7994

С концерт на белградската джипси-суинг-фюжън-ска формация Naked инициативата на програма „Христо Ботев” "Аларма Пънк Джаз" ще отбележи първия си рожден ден.

Събитието, което вече откри новия сезон,  ще се състои на 29 октомври от 21,30ч. в Първо студио на БНР. Входът е свободен, а за всички, които не могат да дойдат лично, концертът ще се излъчва в реално време на честотите на програма „Христо Ботев” в цялата страна и на www.bnr.bg .

Аларма Пънк Джаз” стартира миналата година на Хелоуийн срещу Деня на будителите като серия от месечни концерти в ефира програма „Христо Ботев” на живо от Първо и Второ студио на БНР и съвсем естествено прерасна и във фестивал, чието първо издание беше в края на април, а второто се готви за ноември.

Фестивалът е уникален по формата си – т.е. случва се изцяло на територията на радиото (дори физически, така да се каже) и целият се предава пряко в ефир. Жанрово "Аларма Пънк Джаз" се стреми да обхване всички неправления в съвременната музика, които поради една или друга причина биват определяни като „некомерсиални” и в голяма степен отсъстват от българския ефир – нойз-рок, ембиънт, афробийт, фрий джаз, арт пънк, фолк пънк, минимализъм, камерен хардкор, боса нова, анархо пънк, тувински фолклор, рокабили, трип-хоп, и т.н.

Пънкът и джазът идват не само от едноименната пиеса на покойния Джако Пасториъс, но маркират и широкия диапазон от жанрове и традиции, включени в концепцията на фестивала. Иначе за кръстници на фестивала освен великия Джако, организаторите припознават още Запа, Юджийн Чадборн, Джон Зорн, Джими Карл Блек, Ник Кейв и всички техни дядовци, връстници и внуци, избрали въображението и ироничното намигване пред лепенето на етикети върху музиката с цел високи продажби.

Още със сформирането си през 2005 сръбската банда Naked (www.myspace.com/nakedjazz) излиза на голямата сцена – на балканското издание на "Umbria Jazz" като подгряваща на Жулиен Луро. А оттогава до днес белградският секстет, включващ цигулка, два електрически баса, китара, акордеон и барабани, е делил една сцена с имена като Кезая Джоунс, Ой Ва Вой, Балкан Бийт Бокс и Фолтин на фестивали от ранга на EXIT, Ring Ring, BELEF и др. Месец след „Аларма Пънк Джаз” ще се представят и на фестивала "Jazzy Colours" в Париж, след което им предстои и първо голямо отвъдокеанско турне.

На концерта ще бъдат обявени и участниците в ноеврийския „Аларма Пънк Джаз Фест”, който е планиран за последната седмица на месеца. С Naked Аларма Пънк Джаз” статира и кампания за „100-процентово потапяне в музиката” (без цигари и бутилки в студиото, без шумолящи разопакования на вафли и мляскане, без разговори на висок глас, които да заглушават групите) – идеята е взаимствана от нюйоркския композитор и авангард-гуру Джон Зорн и неговия клуб за pure music "The Stone", но в по-олекотена форма. Фото- и видеоматериал може да се заснема на воля в случаите когато това не безпокои самите музиканти.

29 октомври, 21,30-23,00ч., БНР, Първо студио, бул. „Драган Цанков” 4

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички