Ultra high фламенко насред ДжаZZ Плюс 2010


Ultra high фламенко насред  ДжаZZ Плюс 2010

5493

Поредното издание на фестивала "ДжаZZ Плюс" 2010 година получава още по-екзотичен привкус със специална вечер, посветена на Испания.

Две въодушевяващи групи - пиано триото от Галисия - Сумра (Sumrra), и квартетът Ултра Хай Фламенко (UHF) (на снимката), ще се изявят във втората фестивална вечер (16 май) в Sofia Live Club.

Ултра Хай Фламенко откриват събитието в 20.30 часа. Проектът е от добри музиканти, които правят страхотна музика, стъпила на фламенко основа. Това е среща на великолепни инструменталисти, извървели дълъг път поотделно в групите на Херардо Нуньес, Висенте Амиго, Мигел Поведа, Марина Ередиа и решили да съберат усилия и интереси в UHF – абревиатура, която означава ultra high flamenco, но пряко се асоциира с тази за ултракъси вълни. Формацията се ражда през 2005, когато Хосе КеведоБолита”, Пабло Мартин, Алексис Льофевр и Пакито Гонсалес се събират да акомпанират на фламенко трупата на Хоакин Грило. Тогава разбират, че могат да продължат пътя си заедно.

Дебютният им диск "UHF" е записан като лайв сесия в студиото в Морон и е представен на множество престижни джаз уърлд фестивали – в Испания, Швеция, Германия, Франция, Норвегия, Холандия. Групата доразвива традициите на артисти като Пако де Лусия, Томатито и Висенте Амиго, дали самостоятелен живот на инструменталната фламенко импровизация. Китарата на Болита и кахонът на Пакито Гонсалес разговарят с нетипични за фламенкото инструменти като контрабаса на Пабло Мартин и цигулката на Алексис Льофевр. Резултатът е вдъхновено, страстно изпълнение на нови мелодии, стъпили на фламенко основа и облечени в широка джаз дреха. Те са въодушевяващо екплозивни при всяка своя концертна проява и разбирателството между тях личи още от първия тон.

Още - на:

http://ultrahighflamenco.com
 
Галисийците Мануел Гутиерес - пиано, Жакобе Мартинес Антело – контрабас, Лар Лехидо - ударни са заедно от 2001, когато сформират Сумра. Формацията има четири самостоятелни албума, доказващи, че концепцията изкуството на триото (макар и родена в Америка от великото трио на Бил Евънс) разцъфтява красиво на европейска почва днес. Примерите са много – от e.s.t. и Бобо Стенсън, Лоран де Вилд, Алборан, Торд Густавсен (Tord Gustavsen) и много други. Сред тях с достойно се нареждат и Сумра. Те предлагат изцяло оригинална джаз програма с поп, рок и етно щрихи, като рисуват картината със собствен почерк. Артистите не поставят работата си в тесни рамки, а залагат на импровизационния момент и на играта – в музиката, в подхода и в композицията.

Гигът им започва в 22.00 ч.

Още - на:

http://sumrra.com

Билети - на Ticketplus.bg, в "Дюкян Меломан", на касите в зала "България" и "Sofia Live Club".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички