Soen на живо в София: eхо от прогресив метъл eмоция
Фънки триото Greesh ще открие за Fun Lovin’ Criminals
Ансамбъл Тракия отбелязва 50-годишния си юбилей с гала-спектакъл
Първо гостуване на Cytotixin в София. Минифестивала откриват Cannibe, Menstrual Cocktail и The Devil Says Arlekino
Силата се пробужда: "Halo", емоционална рецепта за себепознание на Jean Mar, в столичния клуб "Тънка червена линия"
Британските дръм-ен-бейс звезди Kosheen на 25. Празнуват и с българските ценители в столичния клуб Joy Station
Легендарната сръбска пънк-рок банда Pekinska Patka с първи концерт у нас, българските Нови Цветя и НеЩо Цветно ще открият вечерта
Квартетът на знаменития джазмен Peter Erskine пристига за първи път в България
Японците heavenphetamine с извънреден концерт в София
Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block
Rock-Stravaganza с ангелите на румънския рок Scarlet Aura и Chasing Тhe Veracity
Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България

Sade - The Ultimate Collection


5152

Sade - The Ultimate Collection

 

След изключителния успех на последния им студиен албум Soldier of Love, групата и емблематичната й фронтдама Sade (по паспорт Helen Folasade Adu) са готови с първата си двойна колекция в тяхната дискография - „The Ultimate Collection”.

Двойната компилация излиза у нас в деня на световната си премиера от Вирджиния Рекърдс/Sony Music Entertainment и съдържа 29 песни, а феновете могат да избират между два различни формата на изданието – стандартна версия от 2CD и лимитирана версия от 2CD+1 DVD. „The Ultimate Collection” включва четири нови неиздавани песни включително ремикс на “The Moon And The Sky” с участието на Jay-Z, “Love Is Found” и “I Would Never Have Guessed”. Първият сингъл от колекцията е запис на класиката на Тин Лизи – „Still In Love With You”.  „The Ultimate Collection” съдържа и 15 песни от дискографията на Шаде, които не са част от селекцията на “Best Of” албума от 1994 включително синглите „Lover’s Rock” и „Soldier Of Love”.

 

Helen Folasade Adu е родена в Ибадан, Нигерия. Баща й е нигериец, университетски преподавател по икономика; майка й Ан е английска мед сестра. Двойката се среща в Лондон по време на следването си, местят се в Нигерия, малко след като са сключили брак. Когато се ражда дъщеря им, никой там не е готов да я нарича с английското й име и така се появява съкратената версия на Folasade – Sade. Когато е на 4, родителите й се разделят, майка й се връща в Англия заедно с нея и по-големия й брат Banji. Там първоначално живеят при баба й и дядо й в Колчестър, Есекс.

Тя слуша американски соул, особено вълната от 70-те години с артисти като Curtis Mayfield, Donny Hathaway и Bill Withers. Като тийнейджър гледа Jackson 5 в Рейнбоу Тиътър във Финсбъри Парк, където работи на бара през уикендите. „Бях поразена от публиката повече, отколкото от другото, което ставаше на сцената. Те привличаха деца, майки с деца, възрастни хора, бели, черни. Това е публиката, която винаги съм искала.”

Музиката не е първият й избор на кариера. Тя учи мода в St Martin's School Of Art и започва да пее, едва след като нейни стари дружки от гимназията я молят да им помогне с вокалите в новосформираната им банда.

За нейна голяма изненада, тя открива, че докато пеенето леко я изнервя, писането на музика й доставя голямо удоволствие. След две години тя е превъзмогнала сценичната си треска и редовно пее бек вокали в латино фънк бандата  от Северен Лондон Pride. "Качвах се на сцената с Pride и почти се тресях. Бяха ужасена. Но бях и решена да дам най-доброто от себе си и реших, че ако ще пея, ще пея по начина, по който говоря, защото е важно да бъдеш себе си.”

Sade за дълго се учи на занаята с Pride, често на път. За три години от 1981 тя и още седем члена на бандата са на турне в Обединеното кралство, като често самата тя е зад волана. Шоутата на Pride включват част, в която Sade е начело, когато изпълняват по-тихи, джази парчета. Едно от тях е  Smooth Operator, на което Sade е и съавтор. Парчето привлича вниманието на търсачи на нови таланти на музикална компания. Скоро всички искат да подпишат с нея, но не и с останалите от Pride. Твърдо вярна на приятелите си в групата, Sade отказва да ги напусне. 18 месеца по-късно тя все пак решава и подписва с Epic records – при условие че ще вземе със себе си и другите трима от бандата, всички заедно продължават да са известни като Sade: саксофонистът Stuart Matthewman, койбордистът Andrew Hale и басистът Paul Denman.

Първият сингъл на Sade Your Love Is King става Топ 10 брит хит през февруари 1984 и след това животът й и този на бандата се променят завинаги. Спокойната и сдържана елегантност на музиката им в комбинация с нейния външен вид – неясно екзотична и небрежно софистицирана – изстрелват Sade и тя се превръща в женското лице на стила на десетилетието. Списанията се надпреварват да я сложат на корица. "Не беше маркетинг.” – разказва тя. „Бях просто аз. И не се опитвах да представям и налагам образ.”

По времето на първия й албум Diamond Life, животът й е всичко друго, но не и перфектен. Sade живее в стара пожарна във Финсбъри заедно с гаджето си, журналистът Robert Elms. Нямат отопление и по тази причина спят с дрехите. А банята им е в кухнята. „В общи линии замръзвахме.” След като първите им три албума продават над 1 млн копия по целия свят, Sade почти непрекъснато са на турне. За нея това е принципен въпрос. “Ако просто си на телевизора или правиш само клипове, се превръщаш в инструмент на музикалната индустрия. И всичко, което правиш е продукт за продан. Но когато се кача на сцената с бандата ми и свирим, разбирам, че хората обичат музиката. Понякога копнея да сме на път. Усещането е завладяващо.”

Натрапчивият медиен интерес към личния й живот предизвикват у нея продължаващ отказ да е част от промоционалната игра. Често пъти медиите изопачават нещата около нея и тя рядко се съгласява на интервюта. “Този манталитет е много странен – ако нещо е просто и лесно, то непременно трябва и да е забавно.”

През по-голямата част на последните 20 години за Sade приоритет е личният й живот, той е над професионалната й кариера. Така тя издава само три студийни албума с нов материал за този период. Омъжва се за испанския филмов режисьор Carlos Scola Pliego през 1989; през 1996 се ражда дъщеря й, а от началото на 21 век тя се мести от Северен Лондон в Глочестършайър, където живее и в момента със своя нов приятел. “Можеш да растеш и да се развиваш като артист, само ако си оставяш време да се развиваш и като човек.” – казва Sade. 

От средата на април до юни е европейското турне на Шаде, като всички дати бяха разпродадени за дни още в началото на годината. След това групата заминава за обиколката си в САЩ със съпорт Джон Леджънд.

 

Траклист


Съдържание The Ultimate Collection: CD1 1. Your Love Is King Sade 2. Smooth Operator Sade 3. Hang On To Your Love Sade 4. The Sweetest Taboo Sade 5. Is It A Crime Sade 7. Jezebel Sade 8. Love Is Stronger Than Pride Sade 9. Paradise Sade 10. Nothing Can Come Between Us Sade 11. No Ordinary Love Sade 12. Kiss Of Life Sade 13. Feel No Pain Sade 14. Bullet Proof Soul Sade CD2 1. Cherish The Day Sade 2. Pearls Sade 3. By Your Side Sade 4. Immigrant Sade 5. Flow Sade 6. King Of Sorrow Sade 7. The Sweetest Gift Sade 8. Soldier of Love Sade 9. The Moon And The Sky Sade 10. Babyfather Sade 11. Still In Love With You Sade 12. Love Is Found Sade 13. I Would Never Have Guessed Sade (Adu, Helen) 00:02:57 14. The Moon And The Sky Sade Featuring JAY Z 15. By Your Side Sade DVD 1 Hang On To Your Love Sade (Adu, Helen) 00:03:57 2 The Sweetest Taboo Sade 3 Is It A Crime Sade 4 Never As Good As The First Time Sade 5 Love Is Stronger Than Pride Sade 6 Paradise Sade 7 Turn My Back On You Sade 8 Nothing Can Come Between Us Sade 9 No Ordinary Love Sade 10 Feel No Pain Sade 11 Kiss Of Life Sade 12 Cherish The Day Sade 13 By Your Side Sade 14 King Of Sorrow Sade 15 Soldier Of Love Sade 16 Babyfather Sade
Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички