Soen на живо в София: eхо от прогресив метъл eмоция
Фънки триото Greesh ще открие за Fun Lovin’ Criminals
Ансамбъл Тракия отбелязва 50-годишния си юбилей с гала-спектакъл
Първо гостуване на Cytotixin в София. Минифестивала откриват Cannibe, Menstrual Cocktail и The Devil Says Arlekino
Силата се пробужда: "Halo", емоционална рецепта за себепознание на Jean Mar, в столичния клуб "Тънка червена линия"
Британските дръм-ен-бейс звезди Kosheen на 25. Празнуват и с българските ценители в столичния клуб Joy Station
Легендарната сръбска пънк-рок банда Pekinska Patka с първи концерт у нас, българските Нови Цветя и НеЩо Цветно ще открият вечерта
Квартетът на знаменития джазмен Peter Erskine пристига за първи път в България
Японците heavenphetamine с извънреден концерт в София
Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block
Rock-Stravaganza с ангелите на румънския рок Scarlet Aura и Chasing Тhe Veracity
Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България

ZAZ - Paris


2181

ZAZ - Paris

ZAZ издава албума "Paris", в който представя най-емблематичните песни за френската столица, на 10 ноември.

Този път записът излиза в каталога на PlayOn/ Warner Music с помощта на легендарния продуцент Quincy Jones. Първият сингъл от третия диск на певицата залага на връзката между Париж от отминалите дни и същия град днес - връзка, която ZAZ успява да предаде убедително. Нейното послание? Когато Maurice Chevalier изпява "Paris sera toujours Paris (Paris Will Always Be Paris)" за пръв път по време на окупацията през 1939, това е била "песен, улавяща свободния дух на града и днес". Дори и в най-тежките мигове от своята история, Париж винаги е бил град на светлината, който привлича певицата и всеки, който вярва в мечтите си. Място, където нищо не изглежда невъзможно.

ZAZ кани Quincy Jones да запише някои от парчетата в проекта. Звездният американски композитор и продуцент, отговорен за "Thriller" на Michael Jackson (най-добре продаваният албум на всички времена) не само приема, но и споделя в интервю, че френската певица има един от най-добрите гласове, които някога е чувал. "Тя притежава истински блус корени в гласа, които ще те накарат да се закълнеш, че идва направо от гетото!", хвали я корифеят. Слисана от такава подкрепа, вокалистката взема под внимание ценните думи и се повлиява от бащината подкрепа, оказана й от живи легенди като Charles Aznavour, Quincy Jones и неговия помощник John Clayton (басист и аранжор за Diana Krall, Natalie Cole и Count Basie Orchestra).

Албумът е уникален поради няколко причини. ZAZ е акомпанирана от биг бенд за първи път в своята кариера. "Може да почувстваш енергията на всеки един музикант, което те кара да се потопиш напълно" - казва тя - "Джазът е взискателен музикален жанр, налагащ голяма прецизност и ловкост, но в същото време имах и невероятната свобода да разгърна гласа си и да бъда по-креативна в своята интерпретация". Неповторимостта на новите пиеси идва и от решителността на певицата да работи с иконични френски изпълнители.

Новопарижанката нe губи време да върви по утъпкани пътища! Затова кани утвърдени музиканти да изпълнят с нея цял набор от песни, посветени на Париж, на живо и без предварителна подготовка в La Frette Studios в продължение на една седмица. Сред тях са "Ilan Abou" и "Thierry Faure", допринасящи за блясъка на диска.

"La Romance de Paris (The Romance Оf Paris)" няма да разочарова своя композитор Charles Trenet, носещ артистичния псевдоним Le Fou Chantant ("Пеещият луд"), уверяват мастити критици. Като голям почитател на Take 6 – американски акапелен госпъл секстет, ZAZ щастливо аранжира "A Paris", изпята от Yves Montand след войната, използвайки гласовете като единствени инструменти. Вечните класики са изпълнени в духа на отминалите времена, но с модерно озвучаване и съвременна акустика. "Paris Canaille" е добър пример за това, с нейния "напомнящ на рап блус, каращ ни да се сетим за актьора Jean Gabin, рецитиращ Michel Audiard", както я определя ZAZ, смеейки се. Певицата отдава почитта си към песента, написана от Léo Férré, пресъздавайки една от нейните оригинални версии, обект на цензура в края на 60-те.

Пълната с идеи ZAZ се спира върху десет песни, обхващащи широк диапазон от музикални вкусове и даващи на артиста възможност да изрази себе си с помощта на своя глас. Дискът е микс от госпъл, manouche джаз, танго и шансон. Химнът "Sous le ciel de Paris (Under Parisian Skies)" на Edith Piaf е трансформиран след 60 години в бързо фолк танго, оживено от акустична китара, акордеон и кресчендо. В албума са 13 парчета, обрисуващи Париж. На първо слушане е трудно да посочиш коя от всичките песни е оригинална композиция, написана частично от ZAZ и разкриваща "нейния" Париж – толкова силно напомня тя на класическите френски шансони", пишат френските музикални медии.

ZAZ се вдъхновява от френски готварски курс и използва за ритъм прибори като сито, тенджери, чаени лъжици, за да придаде на песента неповторимо звучене. А относно чисто новата версия на "Afternoon In Paris", инструментална джаз класика, композирана от John Lewis през 1955, ZAZ добавя текст и вокали. Нещо, което никой не се е осмелявал да направи досега.

Интересен факт е, че, за да запази спонтанността на емоционалното изживяване, певицата умишлено обуздава присъщото си любопитство относно шансоните, избягвайки техните оригинални версии, многобройните им интерпретации и специфичния контекст на времето, в което са били композирани. Вместо това подхожда към проекта като към албум с изцяло оригинални пиеси. Резултатът е отворено поле за изява на въображението й, а нейната интуиция определя музикалните граници за всяка песен, като водещ жанр е джазът, макар не изцяло.
 
ZAZ (родена като Isabelle Geffroy) се премества от Bordeaux в Париж преди 8 години. Заживявайки в столицата, тя започва работа като кабаретна изпълнителка, която никога не слиза от сцената и пее без микрофон. ZAZ обаче не се задоволява с предсказуемата рутина на кабарето и вместо това решава да пее по улиците на Montmartre. Пленяващият й глас привлича все по-големи тълпи от хора, желаещи да я слушат.

Спонтанният й репертоар включва песни на Ella Fitzgerald, Yves Montand и Edith Piaf, в някои от които е замесен Charles Aznavour. Иконичният  артист, който с готовност партнира на шармантната вокалистка в изпълнението на неговата собствена песен "J’aime Paris au mois de Mai (I Love Paris In May)", е недвусмислен в своето мнение: "ZAZ има вроден широк диапазон, може да изпее всичко и всеки път ще докосне душата ти. Ще отиде толкова далеч, колкото може, и после ще продължи дори още малко. Тя вече има уникална кариера, фенове и международна репутация; тя е първата френска певица, постигнала това от много време насам и която е станала толкова популярна".
 
И фактите не лъжат. ZAZ се нарежда сред най-продаваните френски артисти в света само за последните четири години. От Чили до Египет и от Германия до Китай фенове от над 50 държави са купили над 3 милиона копия от нейните първи два албума. Тя се радва на международен успех, маркиран от много постижения, включително награда Felix в Canada, Victoire de la Musique Award във Франция и European Border Breaker Award.
 
"Paris" ще бъде на музикалния пазар у нас от "Орфей Мюзик", изключителен лицензиант на Warner Music International.

Траклист


Траклист

1.Paris Sera Toujours Paris
2.Paris canaille
3.A Paris
4.Dans mon Paris
5.Champs Elysées
6.Sous le ciel de Paris
7.La parisienne
8.I Love Paris/ J'aime Paris (en duo avec Nikki Yanofsky) [feat. Nikki Yanofsky]
9.La Romance de Paris (en duo avec Thomas Dutronc) [feat. Thomas Dutronc]
10.La Complainte de la butte
11.J'aime Paris au mois de mai (en duo avec Charles Aznavour) [feat. Charles Aznavour]
12.Un après-midi à Paris
13.J'ai deux amours
Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички