Jeremy? са носителите на голямата награда на музикалната класация за българска поп и рок музика "БНР Топ 20", съобщи БНР.

Те бяха отличени за "Най-дълго задържала се под №1 песен в класацията" на БНР. "Bury Me Deep In Love" беше на върха в продължение на девет седмици. Това е поредният им приз в песенната надпревара.

Столичният клуб "Строежа" беше домакин на церемонията по връчването на Годишните музикални награди на класацията за българска поп и рок музика "БНР Топ 20". Победители бяха определени в общо шест категории.

Наградата на Jeremy? беше връчена от генералния директор на БНР Милен Митев с думите: "Това е вечер, в която празнуваме музиката. Имаме нужда от повече такива моменти, в които да отбелязваме добрите неща, които се случват на българската музикална сцена". "Наградата е на всички хора, гласували за нас, на нашите фенове, на хората, които ни подкрепят, на колегите и на семействата ни. В БНР започнаха нашите записи. Благодарим много", каза от своя страна фронтменът на Jeremy? Ерсин Мустафов.  

Jeremy? са на първо място и в категорията "Песен с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg". На второ е Атанас Кателиев с "Трябва да знам", на трето - група Канела с "Цветя".

Миро с "Отначало" получи наградата за "Песен с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия". На второ място е Любо Киров с "Ако сме двама", на трето има двама отличени - Атанас Кателиев с "Трябва да знам" и De Fuego Orchestra ft. Цветина Рангелова с "Обич". "Тази награда е колкото за мен, толкова за всички, които стоят зад тази песен - само талантливи музиканти. Продължавайте да правите хубава музика, колеги. Благодаря на БНР, че пускате българска музика", сподели Миро.

Б.Т.Р. с Иван Лечев спечелиха статуетка за "Най-добър нов дует или колаборация" за песента "Там, където…". Втори са Innerglow ft. Lyrra със "Знак", трети - Петър Чернев и Яна Чернева със "Заклинание". Любо Киров взе приза за ярко присъствие или събитие в музикалния живот през 2023 година. "БНР Топ 20", много благодаря за наградата! Освен песните, които направих през годината, турнето ми се превърна в най-яркото събитие през годината с хилядите продадени билети. Радвам се, че сте забелязали това", сподели Любо във видеообръщение.

"Най-добър изгряващ музикант" е Hrisi. Дебютният ѝ албум е озаглавен "Humanity". Втори е Максим Ялнъзов, трета – Валерия Стоянова.

Специални гости на живо бяха група P.I.F. и Ники Урумов, които изпълниха за първи път на сцена "Обезумели". Тази седмица песента е на 8-о място в класацията за българска поп и рок музика "БНР Топ 20". Пред публика пяха още Миро, Hrisi, Максим Ялнъзов, Атанас Кателиев с Ангел Дюлгеров, Валерия Стоянова. А Jeremy? изнесоха миниконцерт в края на вечерта.

Както MySound.bg писа, класацията за българска поп и рок музика "БНР Топ 20" е създадена през 2017 година по идея на Кирил Калев, тогава директор на програма "Христо Ботев" на БНР. Основните критерии са свързани с качествата на музиката, текста, аранжимента и изпълнението. Песните се селектират от 18 водещи музикални редактори и продуценти от националните и регионалните програми на БНР. Според регламента безпристрастният избор и седмичното класиране на песните са гарантирани от равнопоставеното 50/50 участие на гласовете на публиката, дадени на сайта на класацията, и на гласовете на членовете на селекционния екип.

Класацията се излъчва в националните програми "Хоризонт" и "Христо Ботев" и по регионалните радиостанции на БНР. До този момент общият брой на излъчванията е над 3000, което илюстрира основната мисия на БНР в подкрепа и популяризиране на българските автори и техните песни.