Поредната странна дузина артисти, събрани от "Глобъл Вижън Съркъл" на кръстоносен поход срещу ординерното, встръснало от жанрови канони звучене, се качи на сцената в столичния парти център "4 км" в нощта срещу събота.

Сред тях - като предводител, определено изгря темпераментната Елица Тодорова. Тя вече е убедила в певческите си способности разнородна публика - от тази на "Евровизия", та до елитната аудитория, събрана на престижни световни сцени. Бомбената перкусионистка и сега показа завидни умения в най–различни жанрове и на всякакви инструменти, от традиционни български образци като „Има, нема” например. Мина през бийтбокс и барабани, латино ритми и със завидно майсторство извади страсти от всевъзможни екзотични инструменти. Изненада и със супероригинална преработка на темата за Джеймс Бонд.

Заедно с нея на сцената постоянно присъстваха Костадин Генчев от група Булгара (кавал) и струнният виртуоз Атешхан Юсеинов. На моменти се присъединяваха и диджериду, бийтбокс и бастът на Ехо (H.M.S.U, "Mirizma"). Той бе подготвил специално две–три свои разработки – много сполучлив фон. Гвоздеят на програмата бе бисът с нарочно нагласената от Елица ода за Родопите. Както се изрази самата тя: „Там, където дърветата миришат така сладко.”

Визуализациите - множество обработени кукерски мотиви, бе на отлично ниво, съвсем в унисон с общото настроение на и извън сцената.

В голямата зала дойде и моментът, в който столичани от сегашното поколение, заляни от суперзвуците, склониха да тропнат едно голямо хорце най-сетне. Ей така - миловидно: с маратончици.

В малката зала пък се подвизаваха Шамана, Mimionix ("Merak Standart") и Africandro, който пак извади от торбата с фокусите унгарско народно. Там бе изпробван и моделът с подвижния микрофон. Девойки скачаха на дансинга под игото на етно бийтовете, докато не се оказа, че пеят същевременно и на микрофон като част от течащия сет.

Глинената работилница отново си беше между двете зали и някъде след два часа тaм бе  най–пренаселено. Грънчарското колело си присъстваше, разбира се, но новото този път беше едно цяло дърво с все клоните, по които бяха слагани глиненените изделия  “made in Balkan (Scientist)”.

Оказа се черница, измъкната от едно блато в квартал "Манастирски ливади" заради особения й чеп и ниския гол и гъст клонак.

На който - в края, висна обесена скуката от чистите жанрове.  Снимки от партито - в секцията ни "Галерии".