Магазинът "Фотосинтезис" на столичния булевард "Васил Левски" 57 (кафе-галерията на 2 етаж) отваря за чудесна меломанска изложба: обложки на грамофонни плочи.

Те ще могат да се видят от 10 до 23 ноември.

Когато през 1938 на 23-годишния Алекс Стейнуейс му хрумва да използва обложката на грамофонната плоча за носител на графично послание, плочите са се продавали в джоб от кафяв картон. Идеята му да се сложи нещо визуално, което да изкушава купувача, се оказва революционна и поставя началото на самостоятелно направление в изобразителното изкуство – оформлението на обложките на албумите – днес неотделима част от продукта, който обслужва.

Нововъведението на Columbia (Стейнуейс работи за тази компания до 50-е години на ХХ в.) бързо е оценено от всички други издатели, и скоро в конкуренцията за вниманието на публиката се включват всички компании, всяка с повече или по-малко оригиналния почерк на своите художници. Средата на века е времето, в което името на съответния лейбъл се асоциира с определен набор от артисти и повече или по-малко - с определено звучене и стил, както и с определен външен вид на плочите.

Периодът на представените в изложбата обложки покрива приблизително първото десетилетие, в което дългосвирещият 12-инчов формат започва да доминира на пазара на плочи. Това са и златните години на американския джаз - звукозаписът се осъществява по съвременни, валидни и днес, стандарти, стилът е развил почти всички свои форми и все още може да се каже, че олицетворява едновременно популярната музика и музикалния авангард на САЩ. 

Изложени са повече от 40 образци на над 10 дизайнери, сред които Рийд Майлз, Дейвид Стоун Мартин, Нийл Фуджита, Анди Уорхол за периода 1954-1963.

Посетителите ще имат възможност да слушат грамофонни плочи на система, предоставена от "Киров Хай Енд", както и да прослушат музиката от всеки експонат чрез своите смартфони.

Уебстраница за изложбата - на сайта на "Дюкян Меломан":

http://meloman-bg.com


Още - на:

photosynthesis.bg