Шестото издание на фестивала “ДжаZZ Плюс" 2010 ще се проведе в София от 15 до 19 май.

Събитието ще бъде открито с изпълнение на квартета на Торд Густавсен (Tord Gustavsen) в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 15 май, събота.

Торд Густавсен - с трио откри, първото издание на фестивала на 9 май преди 5 години.

Сега получава същата чест. Но този път ще бъде със своя нов квартет - Торе Брунборг – саксофон, басиста Матс Ейлертсен и Йарле Веспестад – ударни.

Съкровено тихо и бавно музикантите отвеждат в света на красотата, а почитателите постепенно осъзнават, че са се влюбили в композициите на Густавсен завинаги. Гостите ще представят новия албум на пианиста - “Restored, Returned”.

В творбите на Торд, провъзгласен за новия Кийт Джарет, приоритет имат изчистеният стил и елегантност, той говори малко, а казва толкова много. Съзерцателността и вътрешната динамика на пиесите са отличителен белег на норвежкия пианист.

Торд играе с противоположности – преходност и вечност, тъга и радост, разум и чувства – като вътрешната наситеност на композиците е контрапункт на красивата им мелодия. Норвежецът е истинско откровение  - богато нюансирани, много нежни и образни, изпълненията му достигат до всяка чувствителна и съзерцателна натура.

Ето защо да бъдеш с Густавсен е истинско вълшебство. Всяка негова творба докосва дълбините на душата. Съпреживяването на неговите пиеси на живо носи радост, чиста радост. Усещането от живото общение с музиката на Торд е неповторимо  - вълнуваща разходка из света на деликатен и много чувствителен човек.
 
Както всяка година, събитието и този път поставя акцент върху актуалните проекти на артисти от европейската и световната джаз сцени.

Още на:

http://fest.jazz-plus.com/

http://tordgustavsen.com/

Билети на http://ticketplus.bg/ или в "Дюкян Меломан", на касите в зала "България" и "Sofia Live Club".