На 14 септември се навършват 50 години от началото на електронната музика в България и създаването в Българското национално радио на първото студио за електронна музика.

Предисторията на направлението започва една година по-рано, през 1973 г., когато в Техническия университетСофия Симо Лазаров защитава дипломна работа и създава електронен орган за музикални изпълнения, чийто непознат дотогава електронен звук впечатлява слушателите. През следващата година Симо Лазаров вече работи в Българското национално радио и с подкрепата на тогавашното ръководство се създава първото в България студио за електронна музика.

Ето какво разказва проф. д-р Симо Лазаров – завеждащ Студиото за електронна музика при БНР от 1974 до 1999 г.: "Нечувано – но факт! Когато през тези години в българските музикални терминологични речници се пише, че "...електронната музика се явява дехуманизиращо изкуство, създадено и контролирано само от интелекта…", Студиото за електронна музика към БНР функционира активно, оборудвано с мощна апаратура, какъвто е синтезаторът Синти 100. С такъв синтезатор разполагат само радиото в Белград и подобно студио в Лондон.

Заслуга електронната музика в различните ѝ превъплъщения да намери своето място в радиоефира имат всички тогавашни радиоработници – от инженерите и техниците до музикалните редактори, тонрежисьорите и музикантите, журналистите, техническите сътрудници, които подкрепят тази дейност, до слушателите, които намират начин да изразят своето мнение. Ако има начин днес да чуем цялата оригинална продукция, правена  в Студиото за електронна музика при БНР, ще ни трябват 5 милиона и 381 520 секунди! Трябваше много да се учи, да се създават нови умения за работа, да се поеме отговорността за създаване на нова звукова школа, която да направи лесен достъпа на всеки музикант, композитор и музикален редактор до сложната апаратура. Едва ли бихме могли да изброим творците, които в началото плахо, а впоследствие – уверено  работеха и създаваха нови звуци, композиции и ефекти".

По повод на юбилея Симо Лазаров решава да издаде албум с най-известните и често слушани негови произведения от различни периоди на творческата му кариера през тези 50 години. Компилирани на едно място – в два компактдиска, те отразяват многоликото творчество на автора, работил в различни жанрове и стилове, но винаги с използването на електронни инструменти и електронна периферия. Така слушателят може да се докосне до  творческите мисли и идеи на един творец, отдал своя творчески живот на електронното звукоизвличане и на електронната музика.

Сергей Шишов ще представи албума "Най-доброто" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 14 септември, от 22.00 часа, и това ще бъде неговата премиера.