Отдавна е известно, че големи спортни събития – олимпиади, световни и европейски футболни финали и първенства – носят сериозни приходи на общините-домакини на събитието.

Какъв обаче е икономическият ефект от концерт на световна мегазвезда и има ли такъв?

Страничният ефект от концерт на AC/DC в канадския град Реджина са допълнителни приходи от порядъка на между 10 и 15 милиона долара за местния бизнес, изчисли изпълнителният директор на комисията за местно развитие в града.

AC/DC свириха в неделя... лесно ще изчислите, че икономичекият ефект от това ще е между 10 и 15 милиона долара. Много хора посетиха града заради концерта, отседнаха в хотелите, ядоха и пиха в ресторантите, возиха се в такситата, купиха си разни неща от магазините и супермаркетите. Практически всеки от тях е похарчил повече пари, отколкото струва дори само билетът му. Освен това пришълците отвън са по-големи консуматори от местните жители. Големите концерти са точно такива събития, които създават сериозно икономическо оживление, на което разчита местният бизнес”, каза изпълнителният директор на общинската комисия Хайлс, цитиран от „Хард Рейдио”.

Можем само да добавим, че у нас тази проста истина са я осъзнали единствено кметовете и общинските власти на Каварна и отчасти Ловеч, които единствени инвестират ежегодно в мащабни музикални събития със сравнително големи за възможностите им международни музикални звезди.