Първият солов проект на Гергана Димитрова (Мистерията на българските гласове, Ева квартет, Balkan Scientist) - "През очите на слънцето", вече получи първите си позитивни ревюта от световната критика.

Както MySound.bg извести, дискът бе издаден в Европа през февруари.

Ким Бъртън от списание Songlines оцени "През очите на слънцето" с четири от пет звезди и заключителните думи от ревюто ѝ са: "Това е изключително сполучлив, освежаващ проект с красив замисъл, който е достоен наследник на предишните албуми, издадени от прохождащия лейбъл "Елен Мюзик“. В статията си Бъртън ласкаво подчертава изкусното преплитане на акустични с електронни елементи в записа, осъществената връзка между съвременни и архаични култури и въздействащия глас на Гергана Димитрова, преплетен с "хармонични клавишни мелодии и инструментални вихрушки".  

Освен с позитивното ревю, изданието отличи проекта с печат Top Оf Тhe World и включи една от композициите в него в престижната компилация със същото име, която се разпространява в тираж над 1 милион копия в цял свят и е един от препоръчаните канали с музика на Британските авиолинии.

Всеки, който иска лично да се потопи в деветте магически композиции в "През очите на слънцето" на живо, може да го направи в столичния клуб Студио 5 на 7 март, когато Белонога ще представи албума с концерт. На сцената ще се качат Гергана Димитрова (глас, луупове, композиция), мултиинструменталистът и звуков инженер Алекс Нушев (електроника, бас, китара, клавишни), Костадин Генчев – кавал и Виолета Петкова – гъдулка.

Всички те ще омагьосат публиката с уникалното съчетание на модерна многопластова електроника, красиви фолклорни мелодии и ритъм с първична сила, повлияни едновременно от съвременните тенденции в звука и от архаичните традиции на  аборигените и пигмеите. Свързва ги един изключителен женски глас на предела на възможното, който ще поведе слушателите към фантастичното и вълшебното.

Начало на събитието: 18.30 ч., вход - 10 лв.

Програмата на клуба продължава тематично - с изява на Булгара.

Сетът на музикантите започва в 22.30 ч., цена на билета - 10 лв.

Формацията ще се представи в състав: Костадин Генчев - кавал, Димитър Христов – тамбура, Христина Белева – гъдулка, Петьо Костадинов – гайда, Чавдар Асенов – бас, Стоян Павлов - перкусии, Кирил Добрев - барабани, програминг и Ева Перчемлиева – перкусии.

Музика и видео на Белонога:

https://soundcloud.com/gergana-dimitrova-6/salih-prez-planinata
https://www.youtube.com/watch?v=pLlC3NVdCyE

Facebook:

https://www.facebook.com/Belonoga.G