Класацията за независими български изпълнители "НОВО 10+2" достигна своя 10-годишен юбилей в ефира на БНТ 2.

Предаването е на екран почти от самото създаване на БНТ 2 (стартира през октомври 2012 година) и не е спирало да пуска нови епизоди вече 120 поредни месеца без прекъсване. Това е най-дълго задържалата се класация за нова българска музика в национален ефир в историята след легендарната "Мелодия на годината". Чартът досега е представил над 270 интервюта с български певци и музиканти и е показал над 1 300 премиерни видеоклипа.

"НОВО 10+2" е класация за нови клипове, подреждани чрез гласуване на сайта на БНТ. Във всяко предаване се показват 10-те клипа според местата им от събраните проценти гласове на зрителите, както и две съвсем нови предложения. Отделно още няколко премиерни видеоклипа се заявяват под формата на "Хитове на хоризонта" с глас зад кадър. Максималният престой на една песен в класацията е 12 седмици (3 месеца). Във всяко издание на "НОВО 10+2" има и по двама специални гости, които представят новите предложения в класацията с кратко интервю.

Големият празничен концерт по случай 10-годишнината на предаването ще се проведе в столичния клуб "1857" на улица "Сан Стефано" № 22, точно срещу входа на Българската национална телевизия. Датата е 19 октомври (сряда) с начало 19.00 часа. Очаква се да е с продължителност над 3 часа. Водещ ще е авторът и водещ на класацията - Васко Громков.

Поканени са за участие около 40 от звездите на "НОВО 10+2" през годините, като списъкът непрекъснато се допълва. Сред имената, потвърдили, че ще се включат с по едно или две изпълнения, са Атлас, Дичо, Цвети Радойчева, RDMK, Ogi 23, Преслава Пейчева, Дани Милев, Б.Т.Р., Тони, триото Svetlana & Riffrain, дует Expose, Анжели, Наско Ди Стефано, No More Many More, трио Viva, Ели Раданова, Венци Дреников, Вяра Панталеева, ИВЕ, Коцето Калки, Мартина Табакова, Яви, Алек Кирев, Мина, Симеон Владов, Красимир Гюлмезов, Теди РусеваТиара, Таня Ди, Благовест Зерлиев, Do Sho Band, Борис Илиев, рапърът IMP и Пламен Де Ла Бона.

Солиден брой от останалите участници в "НОВО 10+2" също са потвърдили, че ще присъстват в залата, заедно с много журналисти, диджеи, колеги от БНТ и популярни лица от светските среди.

Предвижда се записаният материал да е в рамките на 120 телевизионни минути.

Линк към събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/830427791453119