30 години от смъртта на Владимир Висоцки се навършват днес.

По този повод гласът на покойния бард ще прозвучи в специален спектакъл на сцената на театър "Таганка" довечера.

Забраняван и преследван приживе, а в наши дни превърнал се в кумир за руснаците, артистът е един от ярките примери за непримирима гражданска позиция срещу недъзите на комунистическия режим.

Владимир Семьонович Висоцки - актьор, певец и композитор, е автор на повече от 700 песни и стихотворения, които са свдръхпопулярни в Русия и до днес. Участвал е в създаването на 30 игрални и телевизионни филма.

Животът му бе кратък, бурен и богат. Висоцки умира едва 42-годишен от инфаркт, според официалната версия.

Това се случва на 25 юли 1980, но по-вероятно е смъртта му да е вследствие на злоупотреба с алкохол. Той почива, когато в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри. Съветската преса не съобщава за неговата кончина с изключение на в. "Вечерна Москва", и то три дни по-късно. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции  като "Гласът на Америка" например, пускат негови песни, а пред театър "Таганка", където е работил, се стича огромна тълпа от хора.

В неговия дом, превърнат в музей, може да се види изложба на неизвестни досега снимки на Висоцки.

Днес ще бъдат показани и много фотографии отпреди 30 години, когато Москва се сбогува с големия творец. На погребението се стичат десетки хиляди, хора има дори по покривите на околните сгради. Неговите иронични и хапливи песни звучат на улицата отвсякъде.

Висоцки се превърна в символ на цяла епоха. Някои го наричат и "гласа на последното съветско поколение".

През 1986 посмъртно му бива дадено званието заслужил артист, а през 1987 излизат игрален и документален филм за него. Съществува астероид на негово име.