Аявис (Ajabez) - най-добра млада българска група 2007 според БНТ, ще представи първия си албум в Sofia Live Club довечера.

Както MySound.bg вече огласи, той се казва  "Made Вy Friends".

За неговото реализиране формацията покани за продуценти своите приятели. Това е първият роден проект, в който участват повече от 200 продуцента. Част от него е и иновативната сесия на фотографа Кирил Иванов.

Част от песните може да бъде чута на http://soundcloud.com/ajabez.

Музиката

„Модерен рок, без всякакво съмнение” – такъв отговор получаваш, когато попиташ музикантите от бандата каква музика свирят. Въпреки тяхната увереност обаче, истината е, че саундът им трудно влиза в тесни стилови определения. Модерното си рок звучене те не се страхуват да задъхат на места с неравноделен, типичен за българския фолклор ритъм, другаде да освежат с по-фънки моменти или пък да оставят нежния звук на цигулката да се докосне до най-скритите места в сърцата на публиката. Може би затова когато на техен концерт се огледаш около себе си, ще видиш много различни хора – различни на възраст, на външен вид и с на пръв поглед несъвместими музикални предпочитания... С едно изключение – те всички са там заради Аявис. И заради тяхното послание. 

Посланието

"Съставът е роден преди 5 години по софийските улици и паркове, където стотици млади хора живеят в свят на самота и наркотици", разказва вокалистът на бандата Михаил Стефанов. "Толкова искахме да направим нещо за тях -  да им дадем надежда, да им покажем, че има смисъл да живеят, да им вдъхнем малко вяра – но думите се оказваха безсилни. Тогава открихме силата на музиката, започнаха да се раждат песни, които съвсем естествено пренасяха нашето послание до хората. И те започнаха да слушат... От тогава не сме спирали", допълва той. 

Историята дотук

Музикантите наистина не спират - въпреки относително кратката си история Михаил Стефанов (вокал), Бояна Желязкова (цигулка, бекинг вокал), Васето Крумов (китари), Кристиян Рахнев (бас) и Милен Райков (ударни) могат да се похвалят със самостоятелни концерти във всички популярни софийски клубове, както и с организирането на мащабни проекти като United Continent, "4 км", София (2009) и "Еуфоризъм", Sofia Live Club (2010).

За последните пет години до музиката на формацията са се докоснали хиляди хора на различни национални и международни музикални събития – като музикалния фестивал в Созо, Унгария (2006), великденския фестивал в Босилеград, Сърбия (2007), Gospel Blues & Rock Fest, София (2007), "Цвете за Гошо", София (2010).

Групата е основният организатор на младежкия фестивал по изкуствата The Bridge 2010 във Видин.

Каузите

Посланието на Аявис за надежда достига дори и хората, затворени в бежански лагери в далечната Уганда, където барабанистът Милен Райков участва в две хуманитарни мисии. Неговите пътувания, отразени от почти всички национални медии, вдъхновяват десетки млади българи да последват примера му.

Награди

Някъде по пътя Българската Национална телевизия обявява Аявис за най-добра млада българска група (2007), а първият сингъл на бандата - "Never Walk Alone", в продължение на 12 седмици не слиза от Топ 5 в музикалната класация на БНР (2008). Същата песен членовете на музикалния портал Sonic-Bang! избират за N 1 в класацията на сайта (2009), което носи на Аявис награда за глобална дистрибуция на албум. 

Албумът

Напълно в духа на посланието си, музикантите канят всички свои приятели да станат продуценти на този албум. Така създават първия български албум с над 200 продуцента, който кръщават "Made By Friends", "Направен от приятели".

Той ще бъде представен на първото национално турне на бандата тази есен.

Още на www.ajabez.com