Вече е факт първото в България заведение, събрало емблематичните вещи на над 100 български музиканти, което се нарича “Българче Мюзик Кафе” и има за свое мото незабравимия рефрен „Моя страна, моя България”.

Благородната амбиция на заведението е да популяризира съвременната музика, да подпомага нейното развитие и съхранение, като подкрепя нови творчески проекти на родните изпълнители.

„Част от всеки изхарчен лев в “Българче Мюзик Кафе” ще отива в подкрепа на българската музика”, заявява изпълнителният му директор Орлин Попов.

Първото заведение от бъдещата верига отвори врати в град Варна в присъствието на елитни гости и с участието на родни музикални звезди от всички поколения. Водещ на партито по повод откриването на кафенето бе Наско от "БГ радио", популярен с емблематичното си предаване „Любими песни за любими хора”.

В духа на името на предаването бе и програмата на вечерта. Реализацията на проекта “Българче Мюзик Кафе” е с активната подкрепа на единственото у нас радио само за българска музика – "БГ Радио". Лично Ана Мария Тонкова присъства на откриването, за да заяви своята съпричастност.

Музикалните поздравления към останалите гости започнаха с новите родни звезди от "Мюзик Айдъл" – Ивайло, Деница и Ясен, които специално бяха подбрали да изпълнят няколко незабравими български парчета. Следващите звезди, които стъпиха на сцената на “Българче Мюзик Кафе” бяха любимците на всички – Миро и Анелия.

Миро изненада всички като се появи бос и представи за първи път пред публика песента „Омиротворен” от едноименния си албум. Накрая на изпълнението съблече тениската си, за да я подари на музея към заведението.

Някои от най-ценните вещи, изложени в “Българче Мюзик Кафе”, са кецовете на Васил Найденов от „Мелодия на годината 1987” и медала, с който Тодор Живков го прави „Заслужил артист” през същата година, микрофонът на Георги Минчев, оригиналните ноти от песента „Адаптация” на Митко Щерев, китари на Щурците, ФСБ и Тангра и още много уникални костюми, музикални инструменти, плочи и снимки от историята на българската популярна музика.

Всички предоставени предмети на родните звезди от всички поколения ще бъдат подреждани в своеобразна изложба, която ще бъде постоянно подменяна и ще пътува и в другите заведения от веригата “Българче Мюзик Кафе”, които ще бъдат открити в страната.

Най-много емоции и вълнение сред гостите на откриването предизвика появата на Васил Найденов. Неговите хитове бяха пригласяни от цялата зала, а кулминацията на вечерта настъпи, когато всички музиканти изпълниха заедно пред изправената на крака публика вечната песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България”.

Откриването на първото заведение от веригата “Българче Мюзик Кафе” е успешно доказателство, че родната музика вълнува сърцата на публиката, изпълнителите и бизнесмените в България.