Ал ди Меола (Al di Meola) ще представи новия си проект "Elysium" в афиша на Sofia Guit Art Festival 2016.

Както е известно, първото издание на феста ще се състои в столичната зала "България" от 20.00 ч. на 27 май, петък. Организатори на единственото по рода си китарно събитие у нас са музикантите от група Дел Падре.

Ал ди Меола е световноизвестен виртуоз, познат не само с богатото си творчество, а и като член на феноменалното Guitar Trio заедно с Джон Маклафлин и покойния вече Пако де Лусия.

Сочен за пионер в смесването на етно музиката и джаза, Ал експериментира с музикални стилове като фламенко и танго, както и с музика от Близкия Изток, Бразилия и Африка в продължение на десетилетия. Заедно с богатата си солова кариера, той има успешни съвместни проекти със Стенли Кларк, Чик Кърия, Жан-Люк Понти, Джон Маклафлин и Пако де Лусия. Гостува на Пол Саймън в песента "Allergies", включена за албума "Hearts And Bones" (1983).

Изявява се с други виртуозни джаз китаристи като Лари Кориъл и Бирели Лагрен през 70-те и 80-те. Най-популярни са изпълненията му с Джон Маклафлин и Пако де Лусия. Култовият концерт "Friday Night In San Francisco", издаден през 1981, се превръща в истинска легенда и е един от най-влиятелните албуми за много китаристи.

Ди Меола на няколко пъти изнася концерти в България, включително с Маклафлин и Пако де Лусия през 1996.  Маестрото работи върху записа на "Elysium" от началото на 2015 година. Sofia Guit Art Festival ще продължи с концерт на Del Padre на 28 май. Страхотната формация на Христо Коликов комбинира различни стилове, но основата на екзотичното ѝ звучене е комбинацията от фламенко и латино ритми с традиционен български и балкански фолклор, впечатляваща всеки истински почитател на хубавата музика. Билети - в мрежите на Eventim, TicketLogic, както и на касата в зала "България".