Радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще зарадва почитателите на съвременната авангардна музика със солов концерт на американския пианист и композитор от ирански произход Амир Косроупур.

Събитието ще се състои в Чешкия център в София от 21.00 ч. на 19 септември, понеделник. Програмата включва творби на Стеван Ковач Тикмайер и Амир Косроупур, както и импровизационна част. "Неудържим замах, непретенциозна директност, железни пръсти" – така описва концертите на Амир "Лос Анджелис Таймс".

Музикалната история на Косроупур е доста богата – образование, започнало в най-ранно детство в Южна Калифорния, продължило в Канзаския университет, а после и в Manhattan School Оf Music, където Косроупур защитава докторат; следват соло-рецитал в Steinway Hall в Манхатън, включващ американска музика, композирана след 1975, Деветата симфония на Бетовен, изсвирена от вътрешната страна на клавиатурата (като пианистът стои в специално изрязана за целта дупка в корпуса на рояла), колаборации с театрални компании – с ТАСТ в Ню Йорк, Shana Cordon Theatre и Quake Theatre в Боулдър, Колорадо, с Маргарита Блъш в Кънектикът; пиано-дуото Corky Has A Band (с пианиста Дейвид Бруум), чийто нов албум "The Brimstone Project" е амалгама от препарирано пиано, електроники и семпли от гласа на гневен проповедник.

Амир Косроупур е в България като участник в спектакъла "Разгръщане" на Маргарита Блъш (Мансфилд, Кънектикът), част от програмата на фестивала "Панаир на куклите" (на 16 септември от 16.00 ч. в Театъра на Армията, виж тук: http://www.sofiapuppet.com/en/unfolding-mansfield-connecticut-usa___3592), а "Аларма Пънк Джаз", в рамките на който ще изнесе соловия си концерт New American Works + Improvisation, е платформата, препоръчана му от самия Тикмайер. След концерта "Аларма Пънк Джаз" ще обяви и цялостната си програма до края на 2016.

Билети:

8 лв. - предварителна продажба в системата и на касите на Eventim:
http://www.eventim.bg/bg/bileti/amir-khosrowpour-nyc-sofi-ceski-centr-441918/event.html
10 лв. - на входа на залата преди концерта

Чешкият център е на улица "Г.С.Раковски" 100)

Повече информация:
https://www.facebook.com/alarmafest
http://www.amirpiano.com
http://binar.bg/player/punk-jazz

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1321497461223717

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=XCh1aYiEZKY
https://www.youtube.com/watch?v=q4HXVjjIScg
https://www.youtube.com/watch?v=FZf9TV4HiVc

Снимка: Джеф Брандстед