Генералният директор на Националния дворец на културата Христо Друмев излезе на сцената на зала 1 в НДК снощи, за да изкаже възхитата си от госпъл музиката като цяло и това, че тя най-сетне е намерила устойчива почва и на територията на България.

Повод бе турнето на Харлем Госпъл хора у нас, част от което концертът на американските вокалисти в София

Сетне на сцената излезе и Сюзън Сатън, заместник-посланик на САЩ в България. На чист български, не без произношение, тя разказа на публиката как се е зародил жанра, като го нарече "музика за душата, истинско удоволствие и вдъхновение". 

После местата си заеха и музикантите, някои от които с клавири и барабани. С фънки поп въведение на фона на Ню Йорк Сити пред публиката се появи Алън Бейли, основател на формацията. Той бе със спортна шапка, на която пишеше "България" и започна с думите „Обичам София, Обичам София, Обичам София. Готови ли сте за малко госпъл? Нека паството се изправи на крака и посрещне световноизвестния Харлем Госпъл хор!”

Деветимата „месии” се появиха с черни дрехи, с африкански мотиви около раменете, а жените бяха сложили и по един декоративен букет в косите си. „Колко от вас знаят английски? Здравейте, София! Алилуя! Не искам да седите, отворете сърцата си!”

Репертоарът продължи с "I Believe I Can Fly", прочутата песен на Ар Кели, която остави публиката безгласна. След няколко изпълнения, „месиите” слязоха пред хората на първите редове, като всеки застана пред един зрител и пееше специално за него и то без микрофон. Гласовете им ехтяха до небесата! Не след дълго всички си сложиха по една шапка, трейдмарк на покойния Майкъл Джексън (Michael Jackson), и продължиха с неговите "I Will Be There" и "Man In The Mirror".

Малко по-късно отново излезе Алън Бейли и напълно случайно избра някой, който да му превежда. До него застана млада дама от първите редове, която някак притеснено, но с точен превод обяви: „Следващата песен е много, много важна, защото всеки, който идва в църквата на г-н Бейли, получава неговата благословия. А самият той много обича, когато службата приключи, тъй като има възможност да прегърне всяка една жена”, не без самоирония отбеляза известният мениджър, работил с първата група на Джако - Джексън Файв.

Младата преводачка получи специален подарък – CD с подпис от г-н Бейли: „От големия шеф”.

Сетне поканиха момиченце, което разбра прекрасно английската реч. Случайно или не, името й София засили позитивното настроение на и без това вече еуфоричната публика, сред която се открояваха актрисата Мая Новоселска и режисьорът Джеки Стоев.

А подаръкът за малката София бе плюшено слонче. Последва "Celebration" на Куул Енд Дъ Генг, когато и много хора получиха възможността да се качат на подиума и да се смесят с изпълнителите, досущ като в неделна литургия някъде сред американските щати в Юга.

"We Are The World" успокои настроението, а "Billy Jean" отново качи градуса на термометъра на удоволствието.

За бис ни посрещнаха думите: „Сърцето на госпъл музиката ви обича!”.

"You Are Not Alone" изпрати публиката все така с дълбок преклон пред Краля на попа. (Виж галерия снимки от концерта!)