Spirit Of Burgas започна вчера разположен удобно, като някакво голямо музикално морско животно на плажа на иначе скучния Бургас.

А и такава е задачата вече няколко години на този наречен най-голям музикален фестивал в България - да разведри черноморския град (а и не само!) от дългата му соц. дрямка. Дали и доколко успява, е друг въпрос. Наистина засега е най-мащабният фестивал на родна територия. Въпреки че тазгодишният Elevation даде сериозна заявка да спечели надпреварата още следващата година. Ако се състои, разбира се (стискаме палци).

Spirit Of Burgas 2012 стартира с малко сложна схема на сцените. За първа година Solar и "Ялта" се присъединиха към Spirit–а като фестивал във фестивала. За сцената на Solar човек можеше да си купи отделен билет, както и общ - за всички сцени. Онова, което можеше да се предположи, че ще е проблем, се оказа проблем наистина... Получи се лек хаос около това кой какъв билет и пропуск има, та да се стигне до там хора с пълен достъп до всички сцени да не могат да стигнат до арената Solar. Което само показа, че организацията е толкова сложна, че обърква дори и онези, които са я организирали.

Но да направиш онова, което трябва да е толкова просто и да върви по мед и масло, е една черта на българските организации по принцип. В крайна сметка, след опашки и разправии, нещата си дойдоха горе-долу по местата. И нека истинското шоу на Solar Dance Arena да започне: сега!

Малко след полунощ, за първи път пред българските фенове, зад пулта застанаха Sunnery James и Ryan Marciano. Родните  фенове може и да не ги познават добре, но в северните европейски страни Sunnery и Ryan от известно време пръскат шевовете на клубовете, в които пускат. А защо ги пръскат, показаха на плажа в Бургас в почти дваучасов сет. Двамата не спряха през цялото време да подкачат на сцената. Жизненост, която много се харесва на феновете, и е типична за онези нови таланти, които все още се вълнуват от това как ще бъде харесано партито им, и са готови да взривят публиката от емоции. Сетът на тандема бе пълен с прогресив и big room тракове. Чуха се еуфорично ремиксирани AdeleAvicii, както и Роджър Санчез (Roger Sanchez), както и собствените парчета на Sunnery и Ryan, носещи странни имена - "Tribeca", "Pondo", "Birambi". Sunnery James беше говорителят на проекта и, качвайки се отгоре на пулта, обясни на дошлите на гледат шоуто,  че се радват, че са за първи път в България и че имат честта да подгряват за най-добрият диджей в света. По стил и начин на поведение двамата страшно много приличат на Sweedish House Mafia и почти съм сигурен, че в близко бъдеще ще станат големи колкото тях.

После - на фона на обратното броене на екраните, изскочи и звездата на вечерта - Армин ван Бюрен (Armin Van Buuren). Това е второто му появяване пред българска публика, след като миналата година развя българското знаме на "Какао Бийч" (Cacao Beach). Онава, което Армин направи в първата нощ на Spirit Оf Burgas, беше да покаже, че титлата му на N 1 диджей в света е било чисто и просто музикално варварство...Веднага пусна чисто новите си парчета - "J'ai Envie De Toi" и "Suddenly Summer", като до края на сета  остана в попрището на онзи холандски транс, който години наред доминираше и окупираше Европа до такава степен, че трудно друг обикновен саунд можеше да го измести. И това парти не мина без един от хитовете на лятото, който нито един от Топ 3 диджеите, преминали през Solar, не пропусна да напомни, а именно - Ivan Gough & Feenixpawl feat. Georgi Kay - "In My Mind". Може би единственото не-транс парче, на което заложи Армин.

Въпреки че лично аз винаги съм предпочитал Тиесто (Tiesto) пред Армин ван Бюрен, след като и двамата преминаха през сцената на Solar това лято, смело мога да кажа, че Армин печели по точки тази лятна битка. По-стилен, по-жизнен, а и с по-голям космически кораб от този на своите колеги... Което не е маловажно.
 
Интересните изяви на Spirit Оf Burgas и Solar тепърва предстоят.

След малко Марк Найт (Mark Knight) и Fedde Le Grand ще се опитат да превърнат нощта в ден.

Я да видим...

Снимки на Дара Кръстич - в секцията "Галерии".