Баба Зула ще свирят отново за почитателите си в нашата столица.

Концертът на екзотичните турски музиканти - по повод закриването на 15-о издание на Международния "София Филм Фест" 2011, е в Sofia Live Club от 22.00 часа на 13 март, неделя.

Страхотен шанс за тези, които не са съпреживели шоуто на групата на живо, да поправят грешката си.

Българската публика отново ще се срещне с магнетичната, уникална музика на прочутата банда. Финалът на кинофиестата е музикален подарък за всички почитатели на виртуозните изпълнители, които гостуваха за първи път в нашата столица през 2005, за да представят на живо музиката на документалния шедьовър на Фатих Акин "Музиката на Истанбул".

През 2008 и 2009 пък поставяха финалния музикален акцент на фестивала. И тази година няма да изневерим на прекрасната идея с техен концерт да приключи основната програма на събитието, съобщиха организатороте.

Билети за купона в Sofia Live Club - онлайн в eventim.bg, ticketstream и ticket+, както и на касите на Билетен центърНационален дворец на културата, и в Дома на киното.

Артистичните импровизации на Баба Зула са сериозни произведения с оригинален стил, саунд и характер. Магнетичното им звучене е резултат от влиянието на музиката, създадена в края на 60-е и 70-е години. Групата е основана в Истанбул през 1996 от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005. Той бе заменен от Кошар Камчи. През 2003-а  към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на "живата рисунка" Серен Ойкют. Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важна визуална част от цялостната атмосфера, създадена от Баба Зула.

Членовете на формацията използват емблематичните за турската музика дървени лъжици и саз, залагайки на вековните културни традиции в родината им. Комбинирането на ориенталски инструменти (като дарбука, електрически саз, лъжици, ней от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани) с модерно, електронно звучене, създава особения, специфичен саунд, който самите Баба Зула определят като "ориенталски дъб".

Пърформънсите на формацията из Европа наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо. Както личи и от албума "Корени" ("Roots" (2007), връзката с миналото и традициите са повод и причина, вдъхновение и действие, провокация и последствие за всичко, което групата създава. Свободата се превръща във вдъхновение за творчески дух в нея. Музиката се става спектакъл, визуалната импровизация допълва възприятията на слуха, а резултатът е неповторим купон с Баба Зула.

Този път гостите пристигат с материал и от своя чисто нов албум - "Gecekondu".

Както MySound.bg извести, музикантите вече представиха своя горещ аудио-визуален спектакъл в Гарбово, Пловдив и Кърджали в края на миналата година по покана на Spectrum Event Agency, с цял харем знойни кючекчийки, майсторки на т.н. бели денс.

Е, наред е София.