Артистична София дава силен тласък на общобалканския отпор срещу ГМО инвазията в региона и ще отпразнува уникалната победа на българското гражданско общество довечера.

Кукери, огнен театър и над 20 артисти – музиканти, диджеи и VJ ще възвестят с гръм и трясък възникаването на уникален артистичен фронт. Безпрецедентното обединение на формациите, смесващи балканска фолклорна музика и съвременен саунд, ще остави широко усмихнати всички познавачи и ценители на етно-бийт културата в столичния парти център "4 км" довечера.

Специален гост на партито ще бъде немският диджей Kieslowsky, представител на базирания в Лайпциг колектив за балканска музика abvmob.de (abvmob.de/blog), зад пулта ще застанат и популярните балкан-бийт диджеи Dharba, Бай Поп, Mimionix, както и новото име - Zmej Balkanski.


Началото е в 22.00. Входът е 6 лева до 24.00 и 8 лева след това.

Мoщните музикални ”оръжия” ще бъдат заредени и детонирани в името на една достойна кауза - Балканите – свободни от ГМО. Събитието ще отпразнува освобождението на страната от ГМО с нео-балкански ритми и ще апелира с музиката и за свободни от ГМО Балкани.


Балкански фронт“ е името на новото обединение, което е вероятно ще се превърне в едно най-значимите събития в балкан-бийт сферата, откакто стилът започна своя поход из българските земи преди около 4-5 години. Обединението е факт не само заради общата визия на формациите за развитието на балкан-бийт сцената у нас, но и защото то отразява единомислието на музикантите и продуцентите в човешката и гражданската им позиции.

В първата си - пълна със заряд и енергичен ритъм, проява, „Балкански фронт“ - обединената балкан-бийт сцена застава зад каузата „България, свободна от ГМО“, за да отпразнува безпрецендентна победа на българското гражданско общество, каквато е приемането на закона за ГМО от парламента, но и да апелира за Балкани без ГМО. Каузата бе и една от причините музикантите да стигнат до това широко обединение.

„Вярваме и заставаме зад идеята, че е възможно да съществуваме всички хармонично под слънцето, свободни от предразсъдъци и заробващи схеми, каквито са съвременните икономика и енергетика. Такова е и посланието на съвременната балканската музика – за свобода на духа и толерантност - не само вътре в пъстрите ни откъм етноси балкански държави, не само във вълнуващия за живеене Балкански регион, но и глобално - по цялата планета“, споделят организаторите.

По време на изявата феновете ще могат да се включат в подписката до Хосе Мануел Барозу, под чието ръководство Европа позволи за първи път от 12 години освобождаването на генно модифицирани организми в околната среда, както и подписки до българските институции, от които зависи страната изрично да забрани генно модифицираната царевица на Монсанто и немския генно модифициран картоф "амфлора".

За първи път гражданското общество в България даде достоен пример за всички останали европейски и Балкански държави, което пък е достоен повод за балкански празник в широка музикална колиция. Събитието е продуцирано и подкрепено от представителите на най-големите балкан-бийт и етно колективи като:

Мерак Стандарт - http://merak-standart.beglika.org/bg (музикалната формация на "Беглика фест", включваща артисти като Жоро Дончев и Росен ЗахариевРоко, Веско Митев и Шаманчето)

"Balkan Scientist" - http://www.globalvisioncircle.org/ (Балканският проект на "Глобъл Вижън Съркъл" - пионери на уърлд и бийт сцената у нас)

"Фюжън Ембаси" ("Fusion Embassy") - http://www.fusionembassy.com/ (Белгийско-българският фюжън лейбъл, който още с появата си спечели сериозно доверие) и чието име ще бъде представено от група Оратница

Събитието се подкрепя и от коалиция „За да остане природа в България”, както и от веригите "Слънце-Луна", "Биомаг" и "Пласибо".