Барабанистът на Хърби Хенкок - Джийн Джаксън, ще завърши турнето си с концерт в столичния клуб Студио 5 от 18.30 ч. на 13 май, вторник.

Заедно с госта на сцената ще се качат Антони Дончев (пиано) и Васил Хаджигрудев (бас). Триото ще представи авторски композиции, както и пиеси и джаз стандарти от творчеството си с Хърби Хенкок. Джийн започва да работи с него по препоръка от Тери Лин Карингтън за турне с The Herbie Hancock & Wayne Shorter квартет през есента на 1991.

Музикантът продължава да се изявява с Хърби до 2000, признавайки: "Това беше една от най-горещите групи в джаза. Не заради участието ми!".

Групата на пиано гранда обикаля земното кълбо от 1993-2000 и въпреки многото  кадрови промени, Джийн винаги е бил на стола на барабаниста. От 1993 до 1995 триото е с басиста Джеф Литълтън. Следващата тройка (1995-1996) е с ветерана - басиста Дейв Холънд. Тази формация разчупва границите на традиционното джаз трио. Именно в този период  Джийн изгражда добро професионално отношение с Дейв Холънд, след което започва записи с неговата група. По време на следването си в най-престижния музикален колеж - "Бъркли", Джаксън среща страхотни музиканти като Бранфорд Марсалис, Джеф Тейн Уатс, Данило Перез и други.

Вход за концерта в Студио 5: 12 лв.

Програмата на популярния клуб продължава с проекта Jazzy Beats Some Musical Tints от 22.00 ч. същата вечер.

Той ще бъде представен от Румен Динков (вокал) и неговите гости Виола Цветкова (вокал), Цветомир Цанков (вокал), Александър Нейчев (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и Владимир Нейчев (ударни).

Публиката да очаква джаз стандарти, съвременни композиции и авторски песни с елементи на мюзикъл и…  шансон. Главният "виновник" за проекта Jazzy Beats Some Musical Tints е преподавателят Тончо Колев, педагог, психолог и общественик.

Вход: 10 лв.