57-годишният варненец Корнел Рачев - баща на рапъра Румънеца, получи нов черен дроб във Военномедицинска болница.

Мъжът чакал близо година орган за трансплантацията, защото е имал цироза след хепатит С. Донор е 54-годишна жена, приета в “Пирогов” с мозъчен кръвоизлив. Близо 6 часа е продължила трансплантацията на черния дроб.

„Искам да изкажа моята огромна благодарност на д-р Венцислав Мутафчийски – основен оператор, и на доц. Никола Владов – шеф на Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА. Изключително съм щастлив, че баща ми е в такива добри ръце”, каза Румънеца.

„Благодаря и на целия екип на ВМА за бързата реакция при подготовката на трансплантацията. Това е 21-а им трансплантация, която се извършва изцяло и единствено по разработено от тях българско ноу-хау, без да се използва чужда помощ.

След като разбрахме, че има подходящ донор, тръгнахме от Варна към София и взехме разстоянието за 4 часа. Надявам се, че ако съм нарушил някои от правилата за движение по пътищата, органите на реда ще проявят разбиране и няма да ми бъдат отнети контролни точки”, изрази надежда певецът.

„Надявам се, че мисленето и нагласата на хората по отношение на трансплантациите и даряването на органи ще се промени. В Европа това е нещо нормално, защото един човек може да спаси четири живота, дарявайки сърце, дроб и два бъбрека. У нас все още това е доста болезнена тема”, споделя рапарът и допълва, че в здравната си книжка е записал съгласието си да дари своите органи.