Двайсет години по-късно след падането на Берлинската стена 20 български творци от три поколения пресъздадоха символа на разделена Европа на о-в „Света Анастасия” край Бургас.
 
Те сътвориха 20 символични къса от емблематичната стена, издигайки вчера арт-инсталацията „Стената 20”, съобщиха организаторите на събитието Кирил Калев и Елена Филипчева.
 
На срещата, провела се на митичния остров, носещ по онова време името „Болшевик”, присъстваха още зам.-кметът по образование и култура на Община Бургас - Йорданка Ананиева, лейтенант Мартин Радославов от Военноморска базаБургас, и Стоян Забунов – ръководещ реставрацията на църквата на острова.

Мотото на проекта е „Изкуството руши стени”, а пресъздадените от талантливите художници и скулптори арт-инсталации показват, че за изкуството няма граници. Освен 20–те „откъси” от стената една от стаите на манастира пресъздава битовите условия на българина през 60–е години, а втора е аранжирана с книги и плакати от времето на комунизма.

Саундтрак на целия този сложен социо-културен процес в световен мащаб безспорно е двойният албум “The Wall” (1979) на Пинк Флойд (Pink Floyd), а негов манифест –  композираният от Роджър Уотърс чарттопър “Another Brick In The Wall, part 2”.

"The Wall" е най-великият, според критиците, концептуален албум, с многопластови текст, музика и визия: една архитектурна постройка, всяка тухла от която оставя белег в душата. Той престоя в класациите като N 1 5 седмици във Великобритания и 15 в Щатите.
  
Официално мегашоуто по събарянето на Стената на "Потсдамер плац", "Бранденбургската врата", Берлин, от 21 юли 1990 е документирано в диска “The Wall: Live In Berlin” (1990), в който освен Уотърс участват светила като Скорпиънс (Scorpions), Ван Морисън, Брайън Адамс, Джери Хол, Шънейд О 'Конър, Джони Мичъл, Пол Карак, Томас Долби, Синди Лоупър, Мериън Фейтфул, Дъ Бенд, Хуутърс и др.

Разрушената в края на хепънинга стена е 55- фута висока на 82 фута дължина.

"Това е първото от поредицата събития, отбелязващи 20–годишнината от разрушаването на Берлинската стена. Провокирано е от клип, посветен на бурните исторически промени по това време, в който участват всички страни, попадащи тогава зад Желязната завеса, без България", довери Кирил Калев. Предстоят още два хепънинга – в края на октомври в Русе и в София на 9 ноември, когато ще се проведе концерт и телевизионна връзка с Берлин.
 
"Тази инициатива е свързана с желанието на община Бургас тук, на о-в "Света Анастасия", да се случват културно-исторически събития", заяви зам.-кметът на Бургас - Йорданка Ананиева. Тя допълни още, че изборът на локацията не е случаен, защото е място с богата история и винаги е вдъхновявал бургаските творци.

"Благодарим за партньорството и оказаната подкрепа на община Бургас, без която тази инициатива на свободния човешки дух нямаше да бъде възможна", допълни Кирил Калев, който е пряко свързан и с музиката.

В дискографията му са албумите "Градът - Кирил Калев и приятели" (1996) и "Кирил Калев и приятели - 2: Никога не е късно" (2002), в които на неговите глас и струни партнират мастити артисти като Петър Гюзелев, Валди Тотев, Кирил Маричков, Ивайло Крайчовски, Иван Лечев, Пешето, Кристиян Бояджиев, Юлиян Янушев, Мишо Йосифов, Михаил Шишков и др.

"Работя по следващ проект", призна Калев за "MySound.bg" неотдавна.

Дълги години снимките на Елена Филипчева пък красяха страниците на някогашния рок седмичник "РИТЪМ".