Биг бендът на Българското национално радио ще представи "Сакрални концерти" на Дюк Елингтън в Първо студио на радиото от 19.00 ч. на 12 ноември.

Под диригентството на Антони Дончев ще прозвучи впечатляващото духовно и човешко послание на един от най-великите джазмени във версия Хойби-Педерсън. Събитието ще е със специалното участие на джаз певицата Лилия Илиева и вокален състав Нова музика с вокален педагог Аделина Колева и хормайстор Никола Стойков.

На 66-годишна възраст иконата на джаза Дюк Елингтън е поканен да композира музика за серия концерти, които да бъдат изпълнявани в едни от най-големите църкви в Съединените щати. Така се раждат три "Сакрални концерта" от десет части, създадени в периода между 1965 и 1973.

Години наред Елингтън и неговият бенд изнасят многобройни представления на "Сакралните концерти". Те използват различни солисти за вокалните партии, както и хорове. Последователността, в която изпълняват частите, не била винаги една и съща и програмата била различна всеки път. Решенията за вплитането на части от един концерт в друг били взимани преди всяко представление и заради това никога не е съществувала пълна партитура на "Сакралните концерти".

Джон Хойби оглавява международен уъркшоп, посветен на Дюк Елингтън и сакралните му концерти през 1993. Тъй като партитура не съществувала, Хойби аранжирал музиката заедно с колегата си Педер Педерсън и публикувал нотния материал. Във версията Хойби-Педерсън ролята на хора е засилена и се изравнява с тази на бенда. Новата версия е съчетание от трите оригинални концерта и е наречена само "Сакрален концерт".

Концертът е включен в програмата на Еврорадио и ще бъде излъчен в последния час на Коледа тази година.

Билети могат да бъдат закупени от рекламно-информационния център на БНР или на адрес: http://www.ticketsbg.com/event.php?id=1924.