Бионсе (Beyonce), Лейди Гага (Lady Gaga) и Грийн Дей (Green Day) взеха по три награди на тазгодишните видеонагради на MTV, които бяха раздадени снощи (рано тази сутрин българско време) в Ню Йорк.

Бионсе получи най-важната награда – за клип на годината със своето видео"Single Ladies (Put A Ring On It)", побеждавайки конкурентите си в категорията Бритни Спиърс, Еминем, Лейди Гага и Кание Уест.

Впечатляващият клип й донесе още отличия за хореография и монтаж.

Лейди Гага триумфира в престижната категория за нов артист нa годината с „Poker Face”. Друг неин клип, "Paparazzi" спечели още две от по-второстепенните отличия – за арт режисура и специални ефекти.

Тя направи и ефектно изпълнение на сцената, пеейки оплискана с фалшива кръв.

Грийн Дей също грабнаха три награди – за най-добър рок клип, режисура и операторско майсторство.

В категориите за най-добро поп и най-добро рап видео спечелиха съответно стари познайници като Бритни Спиърс и Еминем.

Клипът на Ти Ай "Live Your Life" изненадващо се наложи над конкуренцията в много тежката категория за най-добър клип на изпълнител-мъж.

В женската категория „лунен човек” за клипа си на "You Belong With Me" взе младата Тейлър Суифт.

Изключително престижната награда за пробив на годината отиде при „голото” видео на Мат и Ким "Lessons Learned".

В категорията „Най-добър клип, който трябваше да е спечелил награда, но не е” зрителите отличиха класиката на Бийсти Бойс "Sabotage" от 1994.

Скандал на вечерта традиционно предизвика рецидивистът Кание Уест. Той скочи на сцената по време на благодарствената реч на Тейлър Суифт, грабна й микрофона и почна да обяснява, че трябвало да спечели Бионсе, която направила „един от най-добрите клипове на всички времена”. Публиката го освирка.

След като Кание си седна на мястото, гардове едва удържаха бясната Пинк, която се хвърли да се саморазправя с него.

Церемонията в "Рейдио Сити Ню Йорк" тази година премина под знака на Майкъл Джексън. Кралят на попа бе почетен от Мадона и от сестра си Джанет Джексън.