Бонобо (Bonobo) ще изнесе своя първи концерт в България.

Британското величие ще се представи с бенд на живо в Sofia Live Club на 10 май. Специален гост на шоуто ще бъде вокалистката Руби Ууд (Ruby Wood).

Бонобо e от онези имена, които е позорно да не си чувал. По-вероятно е просто да не подозираш, че си го слушал, отколкото никога да не е минавал през слуховото ти пространство, настояват разбирачи. Макар зад Бонобо да стои един-единствен човек, а именно Саймън Грийн, името винаги предизвиква първо асоциации за лайв бенд най-вече заради красивия, мелодичен и много концертен заряд на всичките му творения.

Ако все пак е нужно да се доуточни, артистът е с английска кръв и за огромна част от меломанската гилдия е известен като "новия даунтемпо пионер". Той става част от семейството на известния лейбъл Ninja Tune през 2003. Тогава излиза и албумът "Dial ‘M’ For Monkey". Междувременно Бонобо се фокусира върху  диджейската си кариера, залагайки на микс от хип-хоп, фънк и дръм-ен-бейс, като придобива популярност не само в Обединеното кралство, но и в Европа. Пикът на този период достига с издаването на микс албума "Solid Steel: It Came From The Sea".

През 2006 излиза "Days To Come", който се отличава с лайв звучене. Бонобо е прослушал музиканти за бенд, с който да вдъхне концертен живот на музиката си. Открива правилната формула, доказателство за което е фактът, че изявите на проекта препълват всички зали и клубове, където гостува. Слушателите на Gilles Peterson избират "Days To Come" за албум на годината. Случайностите обаче не са случайни, защото именно на въпросните награди той се запознава с Андрея Триана. С нея създават не само трайно и много силно приятелство, а великолепен творчески тандем. Изпълнителката участва убедително в най-новия проект на Бонобо "Black Sands".

В момента той е сред най-класните и търсени артисти от каталога на Ninja Tune с регистрирани над 16 милиона слушания в LastFM.

Руби Ууд е родена в семейство на джаз почитатели в Западен Йоркшир през 1986. Съдбата на певица и талантът й са предопределени още от нейното кръщаване на името на парчето "Ruby, Мy Dear" на Телониъс Мънк (Thelonious Monk). Детството й преминава под влиянието на разнообразни стилове и изпълнители като Angela Brown, Aretha Franklin и Ела Фицджералд (Ella Fitzgerald).

Руби завършва джаз колежа в Лийдс, когато вече е омагьосана от изпълненията на Jill Scott, Erykah Badu и Бионсе (Beyonce). След като получава специална стипендия, осъществява един от първите си записи, тиражирани чрез списанието Jazzwise Magazine. Изпълнителката участва в известния лондонски клуб 606.

Оттам насетне младата вокалистка започва да работи съвместно с редица  проекти като Extra Curricular, Submotion Orchestra, Ruby Аnd Noah, Solaris и Loopology. Обиколила е сцените на фестивали като Lattitude, Big Chill, Outlook в Хърватия, Bestival, Secret Garden Party, Jazz Café. Освен това е подгрявала за имена като Polar Bear, Youngblood Brass Band, Бонобо и Голди (Goldie). Руби записва и лайв сесия в популярното студио Maida Vale заедно със Submotion Orchestra за предаването на Gilles Peterson по BBC Radio 1 в края на миналата година.

Настоящето й турне със Submotion Orchestra във Великобритания е с разпродадени дати. Ууд има подписани договори с редица известни лейбъли и специално е поканена да се присъедини към европейското турне на Бонобо, в рамките на което ще се изяви и в България.

Събитието е с подкрепата на Bushmills.