Полупразна, полутъмна и доста студена, Първа зала на Националния дворец на културата почти смрази гостите си снощи.

Изненадващо за концерт на легендарните и обичани артисти от Buena Vista Havana Lounge, места напред имаше за всеки, който пожела да седне, и по време на първото изпълнение много хора не смееха да мръднат от тях.

Слава Богу, над седемдесетгодишната Тереса Гарсиа Катурла, в чиито вени все още тече гореща кръв, преобърна ситуацията още в началото на втората песен.

Възрастната кубинка слезе от сцената, потанцува ча-ча с когото си хареса, покачи се на една от седалките на първия ред, разпрегръща се с почитателите си, а когато към края на песента се върна при групата, водеше за ръка вероятно професионална  танцьорка на латино танци, също подбрана от публиката.

От този момент нататък концертът се развихри с пълна сила: знойни ритми, шеги, мерене на хм... грифове между двамата водещи китаристи, някои от най-големите хитове на Buena Vista, игри с публиката, танци, които задължително водят до изчервяване, и потоци от позитивна енергия.

Неусетно цялата зала беше на крака, готова да пее, пляска и да се люшка, носена от майсторските перкусии. От тримата вокалисти, Тереса си остана любимката, и всяка нейна поява на сцената предизвикваше бурни аплодисменти. Здрави ръкопляскания отнесе и Хулио Ернандес.

Малко преди биса най-чаровната от старците-разбойници качи влакче от около сто души на сцената. Последва моментна тишина преди екзотично облеченият майстор на конгите да застане на микрофона и да подхване първото парче от биса.

Един по един членовете на артистичната формация се наредиха по местата си за още двайсетина минути от своята топла, сладка и опияняваща кубинска музика.

Уникални снимки на Елена Ненкова - в секцията ни "Галерии".