Речено - сторено!

Рок и само рок звуча в Разлог на 9 и 10 септември.

Както MySound.bg извести, общината в града организира "Рок Разлог" за всички рок меломани, като направи представителна извадка на класическия български рок - 4 утвърдени и 4 млади групи се представиха на фестивала. Още в първата нощ прозвучаха песни с история, чуха се и изпълнения, които ще останат в историята. Класическият рок е нещо, което остава завинаги. Разбира се, където звучи рок, има със сигурност много бира и мезета, а на "Рок Разлог" имаше и фън шатри за тениски и значки. Заря озари небето над Разлог след края на концерта.

В първата вечер на сцената се качиха групите Ноу Фреймс (No Frames), Силует, Сигнал, Васко Кръпката и Кръпка Блус бенд. Във втората се изявиха Магистри-те на политолога Евгений Дайнов, G Rock, Милена Славова и Б.Т.Р.

Тийнейджърите, които свирят заедно от 2 години в група Ноу Фреймс с цялата си младежка енергия дадоха старта на събитието. След тях на сцената се качиха рокаджиите от Бургас - група "Силует" (Мартин -барабани, Мария - бас и част от вокалите, Богдан - китара, Мариана - акустична китара, глас и пиано и цигуларката Михаела).

"Много хубаво звучи "Рок Разлог", който го е измисли, да е жив и здрав. Това е истинска класика и аз няма да спра да го повтарям. Важно е, че Разлог има традиция в организирането на фестивали, още преди повече от 10 години се провеждаше фестивалът "Рок Предел", един много хубав самобитен фестивал, който прерастна в класически музикален фестивал. Време беше някой да се сети за българския рок и това са община Разлог. Адмирации за първото издание, което заложи на класическия рок. Музиката остава, готините песни - също. Аз се вълнувам като малко дете", каза Васко Кръпката.
 
Заедно с Кръпка Блус бенд той взриви публиката с хитовете "Да живее рок-ен-рола", "Нека бъде светлина" и няколко нови парчета. Динозаврите от Сигнал изпълниха почти всички свои известни песни. Популярните им парчета накараха многохилядната публика в един глас с вдигнати ръце да пее  - "Любов", "Може би", "Спри се", "Да те жадувам", "Сбогом". Групата, воглаве с Йордан Караджов  (на снимката), представи авансово песни от предстоящия си албум – 17-и по ред в 33-годишната й история.

"За нас е прекрасно, че може да свирим тази вечер за хората от Разлог. Изказваме нашата благодарност към кмета на общината, който се оказа човек с европейски дух и със съвременни разбирания, с рокаджийски дух. Много е радостно, че млади хора като Красимир Герчев се захващат с подобни неща. Това, което прави, ще съживи духа на Разлог. Ако стане традиция, фестивалът да се провежда по едно и също време, това ще събуди целия град и ще се говори за Разлог. Това е моето пожелание и оптимизъм, че Разлог може да направите това нещо. Похвално е, че рок концертът е достъпен за хората и няма заплащане. Европейската и световна практика е, че когато има рок концерт или какъвто и да е било концерт, се заплаща дори и минимална такса. Това е идеалният вариант да се възроди българската духовност, българския рок дух. Нека и младите да видят и чуят, че рокът в България е много як. Рокът е жив, факт е, че вече 33 години ние свирим и оцеляваме като динозаври", казаха от група Сигнал.

Втората рок вечер в Разлог бе още по-силна. Наред с многохилдната публика, 350 души гледаха онлайн "Рок Разлог". Страницата на общината във facebook бе залята с похвали за концерта. Адреналинът бе вдигат веднага щом на сцената се качиха момичетата от Силистра  - група G Rock. Те се представиха с кавъри на  здрав рок-ен-рол. Формацията пропътува 600 км., за да се качи на сцената в Разлог, направиха и атрактивна фотосесия в града рано сутринта на следващия ден.

Васко Кръпката се показа с тениска "Аз обичам Разлог", а Евгений Дайнов обу нови сценични гуменки, купени от града. Неговата група Магистри подгря здраво публиката, която не пусна музикантите да слязат от сцената.

"Рок Разлог" очевидно има място на българската музикална сцена, което е много радостно. Рок-ен-ролът се свързва с малките градове, където живеят реалните хора. "Рок Разлог" показва висока култура, това е фестивал за свободни и цивилизовани хора. За съвременните и модерни хора в този прекрасен град, изключително приятно място - зелено и с много вода, това събитие трябва да се прави. Поздравявам виновника за това кмета на Разлог. Рок-енд-ролът е за такива подредени места като Разлог, с такива места трябва да се свързва тази музика. При първа възможност ще се върнем тук. Българската култура се възроди. Ние, рок-ен-рола през 2011, с помощта на община Разлог, победихме! Рок-ен-ролът победи!", каза Дайнов преди да се качи на сцената.

Милена Славова извиси гласа си над града под трите планини, предлагайки стари хитове, както и парчета от новата си програма. Видимо развълнувана, тя не спря да раздава автографи и да се снима с фенове. Най-очакваната група - Б.Т.Р., излезе на сцената, съпроводена от викове и аплодисменти от страна на публиката. "Цвете от луната", "Спасение", "Хей, момиче", "Елмаз и стъкло" бяха само малка част от репертоара на рокаджиите.

"На площада в Разлог не сме за първи път. Пяхме тук през 2007 и, както винаги, в Разлог публиката е много отдадена, пееща и пляскаща. Това ни доставя огромно удоволствие. Няма значение дали хората знаят текста на песните, важното е да има настроение. Знам колко е трудно в България да се организира такова музикално събитие. Винаги една организация трябва да бъде изпипана. Трябва да се намери идеалната сцена, озвучение, светлини, банди, хора, разгласата, затова просто свалям шапка, че в такъв труден момент за музикалния бизнес Разлог прави фестивал. Локацията на Разлог позволява да има един хубава ежегоден фестивал, който да е с музика. "Рок Разлог" е с българска музика, живот и здраве може да се включи и западна музика. Важно е да го има. Когато хората си тръгват от "Рок Разлог" с усмивка на уста, означава, че всичко е наред", сподели фронтменът Наско Пенев.

Амбицията на организаторите е събитието да се превърне в традиция, където среща да си дават стойностната българска музика, нейните създатели и носители.

"За мен това е истински празник, защото съм запален рокаджия. На Разлог му отива тази музикална проява и с всяка година площадът ще се изпълва с много гости не само от Пиринския край, с което ще рекламираме града и общината. Ще го превърнем в добра традиция, която ще обогатяваме и развиваме във времето", обеща кметът на Разлог Красимир Герчев.