Ако сте фенове на 80-те или просто на яките черни ритми, ще имате удоволствието да чуете на живо една истинска легенда на американския хип-хоп.

Достигналият златен и платинен статут с плочите си Ali Shaheed Muhammad от A Tribe Called Quest ще гостува за първи път в България, а шоуто му е в Sofia Live Club на 1 юни.

Съпорт от българска страна ще са едни от най-активните и харизматични майстори на пулта – диджеите Rawland и Мартен (Marten), барабанистът Росен Ватев и неповторимият Бобо.

Заедно с Кю-Тип (Q-Tip) и Phife Dawg, продуцентът Ali Shaheed Muhammad сформира A Tribe Called Quest – една от най-популярните и влиятелни американски рап групи за всички времена.

Ali продава много албуми през годините. Той е отговорен за повече класики, отколко много от настоящитe рап изпълнители, взети заедно, могат да мечтаят. Меломан с класа, който не познава граници, продуцент и диджей, гостът е в основата на успеха на A Tribe Called Quest, а впоследствие повлиява на цели поколения от рап изпълнители и продуценти. Без Ali продуцентите Jay Dee, Madlib и Pharell/Neptunes и други подобни никога нямаше да съществуват.

Гостът създава иновативната формация Native Tongue Posse през 80-те, заедно с De La Soul, Джънгъл Брадърс (Jungle Brothers), Queen Latifah, Monie Love и останалите от A Tribe Called Quest. Музикантите се налагат като едни от първите артисти, миксващи джаз, фънк, хип-хоп и електронни звуци, залагайки на  интелектуални, дълбоки текстове и предизвиквайки истинска революция в рапа.

Албумите "People’s Instinctive Travels Аnd Тhe Paths Оf Rhythm" (1990),"The Low End Theory" (1991) и "Midnight Marauders" (1993) се превръщат в едни от най-важните и запомнящи се творби в историята на черните ритми. Освен с Q-Tip и Phife Dawg, Ali е свързван и с отличителната марка Tribe Sound. Заедно с Dee и Q-Tip, той основава групата The Ummah в средата на 90-те. Успоредно с това, американецът продуцира последните два албума на Tribe, единият от които включва хита "Find А Way", както и соловия албум на Q-Tip - "Amplified". Списъкът продължава с продукции и ремикси за звездните Бъста Раймс (Busta Rhymes), Janet Jackson, Michael Jackson, Jamiroquai, Brand New Heavies и покойната дива Уитни Хюстън (Whitney Houston).

Другият негов особено успешен музикален проект е Lucy Pearl, състоящ се от Ali, Raphael Saadiq и Dawn Robinson от всеизвестната група Ен Воуг (En Vogue). Формацията достига своята кулминация с едноименния си албум през 2000. Триото жъне успехи с песента "Do Not Mess With My Man".

Всъщноост, на 1 юни ще празнуват не само децата, сигурни са организаторите на концерта. Настроението ще е особено приповдигнато, а номинираният четири пъти за наградите "Грами" (Grammy) Ali и българският съпорт ще се постараят да запомним този ден задълго...

Билети на предварителна продажба в eventim.bg – 20 лева, на място 25 лева.

Още - на:

http://alishaheed.com/

http://atribecalledquest.com/html/

http://www.myspace.com/alishaheed