На 11 юли София ще се присъедини към още 99 други градове по цял свят, които ще отбележат световния ден на бандонеона.

Отбелязването на празника в столицата ще бъде част от голямото празненство, което ще се проведе в чест на 100-годишнината на краля на бандонеона  - Анибал Тройльо, учител на великия Астор Пиацола. Събитието ще бъде открито от посланика на Аржентина Н. Пр. Гийермо Салвадор Асрак в 18.30 ч. То е част от проекта "Танго Сетива", който до 21 юли ще представи фотографска изложба, танго демонстрации, милонги, модно ревю, прожекции на филми и други. В основата е асоциация tango.bg. Проектът е пърформънс на открито, чиято цел е да провокира сетивата чрез различни форми на изкуство в продължение на 14 дни и нощи в Градската градина на София. Ще бъдат представени над 30 фотографии на четирима български танго-фотографи, всяка от които е маркирана с танц и звук като естествен процес между органичното кръстосване на фотография и танц.

"Танго Сетива" представя културата на аржентинското танго в 336 часов арт пърформънс, опитвайки се да обясни този социален феномен в Европа в последните 20 години, неслучайно включен към световното нематериално културно наследство на UNESCO. Събитието се провежда по програма "Галерии на открито" на дирекция "Култура" към Столична община и със съдействието на посолството на Република Аржентина в България.

Бандонеонът е най-емблематичният музикален инструмент на аржентинското танго, чрез който се композират всички музикални танго пиеси, от класическите композиции до електронните интерпретации.

Пълната програма - на:
https://www.facebook.com/events/202981029859799/