Китаристът на Ю Ту (U2) - Ди Едж,  възрази на Дейвид Бърн, бившия фронтмен на Токинг Хедс, който разкритикува ирландците за пищните им шоута. Ди Едж потвърди, че Боно и компания винаги правят офсет на въглеродните си емисии.

Ю Ту в момента са по средата на световното си турне, наречено „360 Тур”. Те обаче бяха силно разкритикувани от еко експерти, които смятат, че обиколката им предизвиква опустошителен ефект върху околната среда, особено с превозването на чудовищните сценични съоръжения по света.

Дейвид Бърн изрази и раздразнението си от екстравагантността на Ю Ту.

„Тези стадионни шоута са вероятно най-екстравагантното и безсмислено разхищение в историята – 40 милиона долара струва само построяването на сцената, а в общата цена сложете и 200 камиона с частите й, които постоянно кръстосват Европа, докато трае турнето”, изтъкна той.

От своя страна Ди Едж отвърна, че това е проблем, с който се сблъскват всички музиканти по време на свирене на живо. 

„Всеки, който прави турне, оставя (сериозен) въглероден отпечатък. Мисля, че не е честно да се обвинява единствено рок музиката за това. Много други дейности оставят въглероден отпечатък (от същия порядък), но що се отнася до нас, ние си имаме програма за офсет на въглеродния отпечатък, който оставяме”, посочи китаристът.

Т.нар. въглероден отпечатък представлява измерване на количеството въглероден двуокис, изхвърлено в атмосферата в процеса на производство и доставка на даден продукт. Иначе казано, става дума за индивидуалния "принос" за глобалното затопляне, измерван под формата на грамове или тонове отделен парников газ от дадена дейност.

Съществуват обаче компании, кото се занимават с компенсиране на въглеродния отпечатък. Всеки, който желае, може да се обърне към тях, да изчисли с колко е увредил околната среда с определено свое действие и да заплати съответната сума, която тези компании инвестират в дейности, компенсиращи количеството изхвърлен от него въглероден двуокис, като например засаждане на дръвчета. Тази дейност се нарича въглероден офсет, а дейностите, извършили въглероден офсет – въглеродно неутрални.

Мнозина учени обаче смятат, че въглеродният офсет не помага за ограничаване на промените в климата. Според известния английския журналист, автор и еколог Джордж Монбайът, въглеродният офсет наподобява купуването на индулгенции през Средновековието. Тогава хората са вярвали, че могат да платят, за да им бъдат опростени греховете и да отидат в рая, докато днес са на мнение, че могат да си купят чиста екологична съвест. В същото време според Монбайът офсетът е начин за големите компании да си намерят евтино извинение за това, че продължават да замърсяват природата.

Още по темата.