Шърли Беси (Shirley Bassey), една от най-успешните британски изпълнителки на всички времена, се завръща на музикалната сцена с абсолютно нов албум.

"The Performance" излиза днес, 9 ноември, чрез "Geffen Records", в България – в каталога на "Вирджиния Рекърдс".

Дискът е първият й студиен проект след повече от 20 години. Продуцент е носителят на "Грами" - Дейвид Арнолд, известен най-вече с работата си за 5 от сериите за Джеймс Бонд.

Албумът включва 11 песни, написани специално за Шърли от едни от най-известните съвременни артисти и банди като Гари Барлоу от Тейк Дет (Take That), Меник Стрийт Прийчърс (Manic Street Preachers), Пет Шоп Бойс (Pet Shop Boys), Кей Ти Тънстол (KT Tunstall) и Руфъс Уейнрайт. Продукцията  предлага и мелодия на Джон Бари и Дон Блек – първата им нова, написана за Шърли песен, от "Diamonds Are Forever" насам.

"Всички песни бяха просто песни, докато Шърли не ги изпя. Сега те са песните на Шърли – едновременно класически и съвременни. Има нещо в изпълненията й, които могат да те отвеят, да те засмеят, да те разплачат или да те отведат на екзотично място. Опитах се да направя запис, който да извлече най-много от гласа й и достойно да се подреди до останалите й албуми. Няма „следващата Шърли Беси”. Никога не е имало, няма и да има. И днес тя е уникална и прекрасна, точно каквато беше и преди. Надявам се албумът да достигне и до хора, които никога преди не са чували нейни неща и да кажат: „тя го може”. А феновете й да се убедят, че тя "все още го може”, споделя Дейвид Арнолд.

По време на кариерата си Шърли е продала над 135 млн. копия от дисковете си, има много световни хитове и е единствената, която изпълнява основната тема към три от сериите за Джеймс Бонд. Получавала е й много награди и отличия, включително титлата Дама на Британската империя.

Вокалистката не е излизала от мода през годините.

Кание Уест използва семпъл от гигахита й "Diamonds Are Forever".

Уил Уайт и Алекс Гифърд, прочути като Пропълърхедс, я върнаха в светлината на прожекторите с парчето "History Repeating" през 1998 с дебютния си проект "Decksandrumsandrockandrol".