Последната Малка къща в дома за деца с увреждания от село Могилино ще бъде открита от 11.00 часа днес.

Тя е в столичния квартал "Редута" на улица "Погледец" 21.
 
Ще присъстват госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община; Диана Вакарелска - програмен директор на УНИЦЕФ за България; Ивайло Иванов -  изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане; Калин Каменов - зам.-председател на ДАЗД; представители на bTV; Магърдич Халваджиян от "Глобал Филмс", който е режисьор на "Великолепната шесторка", участници от "Великолепната шесторка" 1 -  фронтменът на Сигнал - Данчо Караджов, Дичо (на снимката с новата си група V.O.X.), поп-фолк певицата Рени, Тити Папазов, Николай Свинаров, Веселин Маринов, Нели Иванова.

Британският документален филм "Изоставените деца на България", излъчен по "Би Би Си", обрисува недопустимото положение в домa за деца и млади хора с умствена изостаналост (ДДМУИ) в село Могилино. В отговор Правителството на Република България, подкрепено от УНИЦЕФ, разработи план за действие, чиято крайна цел е закриването на дома там и настаняването на децата и младите хора в алтернативни форми на услуги. Планът за действие целеше осигуряване на достоен живот на децата с увреждания в дома и изготвяне на ефективен модел за тяхната успешна и реална деинституционализация.

За реализирането на тези дейности УНИЦЕФ получи подкрепата на bTV и чрез "Великолепната шесторка" бе осигурено необходимото финансиране на новите услуги, като в същото време се да даде гласност на проблема на лошата грижа за децата в институции. Общо шест "малки къщи" се изграждат за децата и младежите от дома в Могилино, за да им се предостави грижа в среда, близка до семейната. До момента са открити две къщи в Русе, една в село Гложене, във Варна, Тетевен и Две могили.

Домът в Могилино бе официално закрит през октомври 2009.

За "Малката къща" - център за настаняване от семеен тип

Центърът за настаняване от семеен тип е алтернативна социална услуга в общността, в която малка група деца живеят в среда, близка до домашната - те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала. Детето и неговите потребности са в центъра на живота в т.нар. Малка къща. Всяко дете, което живее там, е уникално и неповторимо и ще му се предоставят най-благоприятните възможности за развитие.
 
За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. Тя помага за оцеляването и благоденствието им от ранното детство до юношеството, като оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, подпомага осигуряването на основно образование за всички момичета и момчета, както и закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН.

УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.