Композиторът Димитър Киров посвети химна си за Пирогов на медиците от първа линия в борбата с коронавируса, обяви самият той.
"През 2010 г. написах музиката и текста на този химн – "Химн на Пирогов", по случай 200-годишнината от рождението на Н. И. Пирогов; 60-годишнината на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и здравните работници и служители от спешната медицина в Република България. Само преди дни болница "Пирогов" даде първите жертви в страната на болни от COVID-19. Нека от днес този химн звучи и в подкрепа на всички лекари, сестри и медици, които са на "първа линия" в борбата срещу безпрецедентната и враг за човечеството ни заплаха, както я определи Тедрос Аданом Гебрейесус от Световната здравна организация. Някои от тях вече загубиха, или ще загубят своя живот и ще лишат своите близки и роднини от себе си в името на това да спасят нашия живот, за да спасят живота на нашите деца и/или живота на нашите бащи и майки... За да изпълнят своя дълг. Поклон пред Вас", написа във Фейсбук музикантът, когото наричат българския Клайдерман.
Химна на Пирогов може да намерите в YouТube
Химн на "Пирогов"Музика и текст Димитър КировАранжимент Христо ПавловИзпълнява Мъжки хор и симфоничният оркестър на БНРДиригент Алексей Измирлиев
Припев:Клетва всички тук сме далина Хипократ верни во веков, (во веков)служим с чест и без възхвала,на род, родина и на вси. (и на вси)
I.Лекари, сестри, медици ние сме.Пироговци във крак напред вървим до един.На хората даряваме ний щастие,сърцата си безкористно раздаваме.
Припев
II.Наш учител и патрон Пирогов е,лечител смел, хирург и педагог голям.До днес от него учим се на труд, морал.На болните живот и здраве да дадем.
Припев