Британският актьор Хю Лори (Hugh Laurie), известен като Доктор Хаус от едноименния сериал, ще дебютира като музикант.

52-годишният актьор, който е самоук изпълнител, но свири на китара, барабани, хармоника, саксофон и пиано, ще бъде продуциран от Джо Хенри - автор на някои от парчета за Мадона (Madonna), работил още с Орнет Коулман, Елвис Костело и други.

Самият Лори вече има "бойно кръщение" като пианист пред голяма публика, свирейки на благотворително шоу в подкрепа на Мийт Лоуф (Meat Loaf).

Хю е подписал договор с мейджър компанията "Warner Music". Проектът - в стил блус, се очаква на музикалния пазар през септември. Лори сам е композирал парчетата, за които възнамерява да покани популярни гости, но пази имената им в тайна засега.

Негови кумири са блус пушките Мъди Уотърс, Доктор Джон и джазмена Хърби Хенкок.

"Нямам търпение да започна записите, това е най-важното за мен в момента", казва Доктор Хаус. "Светът вече знае колко е талантлив Хю, с албума ще го покажем в нова светлина", споделя Хенри, който е удостоен с награда "Грами" ("Grammy").

"Признавам, че съм като пиян от щастие, тъй като това ми бе моя стара мечта. Знам, че не всички актьори, изкушени от музиката, постигат успех, но се надявам обаче в моя случай поне никой да не пострада", казва пред "Дейли Телеграф" с присъщото си чувсто за хумор кинозвездата.

Акьорът признава, че единствено съжалява, че не успял да убеди съпругата си Джо да пропее, та да му партнира.  

Хю нашумя напоследък и с участието си в рок бандата - Дъ Бенд Фром ТВ (The Band From TV), в която известни лица от ТВ екрана се изявяват съвместно пред публика.

Седмият сезон на "Доктор Хаус" трябва да започне в Щатите по-късно тази година в ефира на "Фокс".