Фестивалът на древните тайнства СлънцеЛуна ще се проведе за осми път тази година.

Събитието обаче за пръв път ще се състои от три отделни части: в Шоплука, Рила и Пирин планина между 17 и 19 юни.

Стартът ще бъде даден в арт-център "Деца на земята", Елин Пелин, от д-р Мария Папазова, Йога Вананда, Момера Здравкова и Бистришките баби. Музикалната програма ще стартира с ритмична медитация с перкусии, водена от Мартин Иванов, и ще продължи два дена с участия на звездите на българската етно- фюжън група Оратница, младите надежди от училището на Карандила, атрактивните Силвър Бийт Кълектив (Silver Beat Collective), диджеи и изпълнители на автентично и модерно изкуство.

Сред уникалните уъркшопи се нарежда и този по йога на смеха, водена от Петър Петров. По традиция на третия ден в 5:00 ще се проведе тракийски слънчев ритуал за посрещане на лятното слънце. 
 
Първата част от пътуващия фестивал ще бъде закрита с уникално съчетание на космическия глас на Валя Балканска, гайдаря Петър Янев и нашумялата етно-фюжън формация Оратница на 19 юни. Освен тях в Елинпелинския арт-център "Деца на земята" на 18 юни ще забият Силвър Бийт Кълектив и приятели, а за паритито след концерта ще се погрижат диджеите Дарба и Сурбахар и огнените танцьори от Студентина. Програмата включва и уникални възстановки на древнотракийски ритуали и тайнства, свързани със слънцето и водата, огнено приношение на сламен кон, мълчаливо факелно шествие и посрещане на изгрева.

"Щастлива съм, че вече 10 години успяваме да съчетаем автентичната музика и фолклор с модерните възприятия за звук, култура и личностно развитие. Вярвам, че ще дадем своя принос към добруването на свободобислещите българи и тази година!", казва организаторът Момера Здравкова.
 
ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

Арт център "Деца на земята", Елин Пелин:

17 юни, петък:

18.00 - Пресконференция за всички: представяне на участниците, целите и програмата
20.00 - Откриване на фестивала с д-р. Мария Папазова, Вананда и Момера
"Шаманизъм от Шопско" -  автентичен фолклор с Бистришките баби и Самодивите
21.00 - Изпращане на слънцето, "Кръг на ритъма" с Мартин Иванов
22.00 - "Надеждата на Карандила" – изпълнения на деца от музикалното училище в Сливен
22.30
 - театър Грифон гостува:
"Смъртта на Дон Жуан" – моноспектакъл на Светозар Кнезовски-Заро
23.30 - "Дълбоко в звука на сърцето" – музика за душата
1.30 - Тишина и покой

18-19 юни, събота и неделя: Еньовденски тайнства

6.00 - Обредна поляна: посрещане на слънцето и сутрешни духовни практики: хатха йога, смехо-йога, тай-чи
10.00 - Програма за личностно усъвършенстване: уъркшопи, лекции и представяния в Цветните къщи,по програмите на всяка една от тях
19.00 - Тракийски ритуал "Мълчана вода", тайнство 
20.00 - Смехо-йога за активация на елементите
21.00 - Танцов огнен ритуал за пробуждане на енергиите по музика на Николас Аруин
22.00
 - Слънцелунно парти с Оратница, приятели,  диджей Дарба, Сурбахар и специалното участие на Sound Garden Music Camp Project With The Big Bang Club Selectas
2.00
 - Театър Грифон представя: "Забравени от небето", автентичен аудиозапис на мама Злата Тодева
3.00 - Разказваческите традиции на българите: приказни истории за самодиви и змейове
5.00 - Тракийски слънчев ритуал: събиране на росни капки и откриване на 77 и половина лечебни билки
        Мълчаливо факелно шествие
        Тържествено посрещане на слънцето и огнено приношение на сламен кон
8.00 - Еньовденски ритуали за здраве: виене на китки и венци, минаване под Билковата арка, наричания и гадания от Еньовите булки, самодивски танци и песни
10.00 - Мандала от семена и приготвяне на тракийска ритуална храна
12.00 - Избиране на "Поет на СлънцеЛуна" 2011 – поетичен джем сешън
14.00 - Фолклорен лечебен букет: група Силвър Бийт Колектив (Silver Beat Collective) и Шопски фолклорен ансамбъл от Елин Пелин
17.00 - Форум на свободната импровизация
21.00 - Изпращане на слънцето и ритуално закриване на програмата

Билети за фестивала се продават в мрежата на Ticketstream®. Всеки гост е добре дошъл да подкрепи инициативата, получавайки ръчно изработените Слунцелунни амулети срещу дарение от 30 лева, които ще бъдат предложени в столични галерии. Всички могат да доведат безплатно своите деца, като за тях ще има непрекъснато забавление с артистите на цирк Кумбо.

Настаняването ще бъде в палатков лагер, охраняван от Зелени патрули. Всеки желаещ да го използва, си подсигурява екипировката сам. Освен закупения билет - амулет, допълнително заплащане за разполагане на палатки не се предвижда.

Арт-център "Деца на земята" се намира на 30 километра от столицата, на главния път между гара Елин Пелин и град Елин Пелин, достъпен е с маршрутки и автобуси през Цариградско и Ботевградско шосе в София.

Информация за разписанието на автобусите от столицата, преминаващи покрай мястото на фестивала, има на:

www.avtogari.info

След приключване на първата част от програмата ще се организира ритуално посрещане на същинското слънцестоене на старата хижа "Седемте рилски езера" на 21 и 22 юни, а между на 24 и 26 юни в пиринското село Делчево до Гоце Делчев по традиция ще бъде почетен Еньовден.

Подробна програма - на:

www.sunmoonfest.com.

Още - на:

facebook.com/momera1