Новата звезда от Уелс, Дъфи (Duffy), получи три от музикалните награди "BRIT" снощи.

Симпатичната изпълнителка бе оценана като най-добра британска певица, за пробив на годината и албум №1 - "Rockferry", като последния приз за вечерта й връчи самият Том Джоунс.

Четвърта статуетка тя донесе за продуцента си Бернард Бътлър, някога китарист на групата Суейд.

В отсъствието на ярки звезди, при мъжете статуетката спечели ветеранът Пол Уелър (Paul Weller), който е на сцената вече над 30 години и е определян като родител на течението "мод".

Другите номинирани бяха Уил Иънг, Иън Браун, Джеймс Морисън и Дъ Стрийтс.

За сингъл на годината беше избран "The Promise" на Гърлс Алауд, които за първи път печелят награда "BRIT", а песента им дори не е сред 10-те най-продавани за изминалата година.

Решението бе взето след гласуване онлайн и по телефона от слушателите на комерсиалните радиостанции и читателите на най-тиражния всекидневник на Острова - таблоида "Сън".

По този начин британците напълно пренебрегнаха своите лауреати от американските награди "Грами" - Колдплей и Робърт Плант.

Само ден преди церемонията в Лондон, албумът на Крис Мартин и компания "Viva La Vida" беше провъзгласен за най-продавания през 2008 в света, според данните на Международната организация на звукозаписната индустрия (IFPI).

Освен при албумите, песните и концертите, Колдплей отстъпиха и в категорията "Група на годината".

Там спечелиха манчестърците Елбоу (Elbow), а номинирани бяха още Гърлс Алауд, Рейдиохед и Тейк Дет.

За най-добра концертна група бяха обявени хеви метъл бащите Айрън Мейдън.

В международните категории, певица №1 стана младата американка Кати Пери, а за албум и група от чужбина бяха отличена американските рокаджии от Нешвил Кингс Ъф Леън.

Призът за цялостен принос тази година бе връчен на попдуото Пет Шоп Бойс.