"Държавата на наглите" е поредният, но по-добър (по общо мнение, вижте коментарите по форумите) от останалите в жанра хип-хоп хитове, документиращи моментното психо-политическо състояние на България.

Автори на парчето са Урбазон. Единият изпълнител е Урба, другият - Зон. "Не идва точно от градски, ърбън, още по-малко от зона", поясни за MySound.bg Зон, автор на музиката и компилатор на бийтове под/върху текста на Урба.

"Избахме Урбазон, защото в тази дума са скрити много значения. Това е названието на животоспасяващо лекарство, протишоков и противоалергичен цяр, тъкмо за такива кризисни моменти. Чак другият смисъл в името ни е "градска зона". Нашите текстове, подобно на това лекарство, се опитват да събудят от кома много заспали съзнания", прокламира Урба.

"Решихме, че няма как да се направи ревизия на омърсеното материално битие и вместо да затворим някой магазин в нашите текстове, се хванахме да ревизираме духовния живот на нашето съвремие. За хигиенизиране на човешката душа не е достатъчен един санитарен полуден. Това е постоянна борба и себетерзания. Струва ни се, че и социалните теми, стига да бъдат интерпретирани смислено и професионално, могат да се превърнат в художествени факти. Задължаващ за нас принцип е текстовете да носят в себе си добра поезия, а не да стават средище на самоцелен цинизъм и малограмотност", не крие Зон.

"Далеч сме от претенцията за високи вокални възможности, акцентираме преди всичко на стойностните послания. Прави ни впечатление словесната безпомощност и импотентност на съвременния рап и неговото кухо бръщолевене. Съвременният хип-хоп е като пиян фектовач, който рапира със собствената си сянка. Бихме желали с остриетата на нашите поетични рапири да направим кръвопускане в сърцето на всеобемащата пошлост. Добрият рап не е рапсодия на истинската поезия, а неин феникс" - с тази позиция Урба завърши манифеста на проекта.

"Парчето не насочено против конкретен политик, а против многото политици, то е 20-годишната анамнеза на прехода", конкретизира Зон, като категорично се дистанцира от рап парчето по мотиви от СРС-та с реплики на Ваньо Танов за собственика на "Леденика" - Михаил Михов, и Бойко Борисов.

Това е първото парче от специална трилогия на Урбазон, която предстои да "се случи до изборите, пък после ще видим", по думите на дуото. 

"Държавата на наглите"

Ах, на бате Бойко,
да му имам кройката,
да му имам стойката,
да му имам пурата,
ще въведа в държавата
тотална физкултура!

Чиновници с мазол на задника,
гепачи с вид на пастори,
кратуни с повредени чипове,
говеда, запладнили в джипове.
Държавата да не е курва,
та кой как може да я клати
и на квадратен сантиметър
да има триста тарикати.
Ние сме държавата на наглите,
на страх, несбъднати животи,
барикадираме се есен
зад лютеници и компоти.
Ние сме държавата на наглите,
простичко – на гьонсуратите,
народецът за тях е тиня,
а на господ викат "брате"…

Ах, на бате Бойко
да му имам паса,
ах, на бате Бойко
да му имам финта,
ах, на бате Бойко
да му имам шута,
ще изритам от екрана
всички мазни парвенюта.

Животът тук не струва нищо,
като прашинка от ревера
ще ти очисти някой вещо
и падаш в каменната ера.
Ние сме държавата на наглите,
на рафинирани мръсници,
които двадесет години
ни хранят с тестиси и трици.
Ние сме държавата на наглите!
След толкоз ялови години
дошло е гнусно време, брат,
дори да се кълнат роднини.
Ние сме държавата на наглите,
но време е да кажем: "Баста"!
Да си намериме челата
и да не клечим из храстите!
Животът – менгеме ни стиска
и парят болните ни делници,
да спрем ужасно ми се иска
братоубийствената мелница!

Ах, на бате Бойко,
да му имам кройката,
да му имам стойката,
да му имам пурата,
ще въведа в държавата
тотална физкултура!

Виж клипа - на:

http://www.youtube.com/watch?v=xlrVLx6g368