София ще бъде домакин на Европейска джаз конференция, която се организира от Европейската джаз мрежа и Асоциацията на европейските джаз оператори през септември,  предаде БНР.

"Чрез този форум се координират фестивали, клубове, експорт офиси, културни институции, грижещи се за развитието на джаз музиката", поясни за БНР-Радио София организаторът Петър Димитров от фондация "A to Z". Вече е започнала селекцията на български проекти, които ще бъдат представени пред елита на европейския джаз. Тя е много важна част от самата конференция и представлява серия от презентационни концерти на родни музикални проекти.

Форумът ще събере над 500 международни специалисти - фестивални директори, програматори, букъри и музикални журналисти от 22 до 25 септември. С тях българските артисти ще могат да се свържат, а проектите им ще бъдат представени в Showcase частта от програмата пред международно жури. "Ние имаме много какво да дадем, но трябва да бъде добре опаковано и с добър маркетинг", заяви Петър Димитров.

"Проектите трябва да бъдат лесни за експорт, за пътуване, да имат силен приносен характер по отношение на музиката, да звучат интересно, спрямо критериите на журито. България ще бъде във фокуса на целия европейски музикален свят", допълни той.  

Условията за кандидатстване са публикувани на Фейсбук страницата на фондация "A to Z", както и на страницата на Европейската джаз мрежа. 

Срокът за кандидатстване е до 11 февруари.