Страхотно интервю с Еминем (Eminem) е сред акцентите в новия - двоен брой, на сп. Rolling Stone, което ще бъде на пазара у нас от 18 януари.

Хип-хопърът едва не умря преди три години. Днес той е трезвен и чист и се радва на един от най-добре продаваните албуми на 2010. В едно от малкото си скорошни интервюта белият рапър разказва как се е върнал от ада. Пристрастеността му към хапчета излиза извън конрол и той взема толкова много и различни лекарства, че: "Лекарите ми казаха, че съм поел еквивалента на четири дози хероин. Казаха, че съм бил на два часа от смъртта". "Имам проблеми с доверието. Към жените, към приятелите. Чудя се какви са истинските мотиви на хората, открито признава Ем, вече помирен с демоните от миналото.

Кои са най-забележителните събития на музикалната сцена и в кино индустрията за 2010, става ясно от изданието. То прави традиционния си обзор на изминалите месеци с класации за най-добрите албуми, най-добрите песни, най-добрите преиздания и най-добрите филми. И още: кои изпълнители доминираха и кои бяха най-големите губещи, кои бяха най-яките концерти, колаборации и реюниъни? Кои са новите лица на сцената и дават ли те сериозни заявки, че са тук, за да останат? С какво българите ще запомним изминалата 2010? - думата имат читателите в специална анкета на медията.

Фил Колинс (Phil Collins) признава, че вярва, че е живял предишни животи – както и че е обмислял да се самоубие. Усамотеният певец, който не е издавал албум с нов материал от почти десет години, приема пратеника на Rolling Stone в учудващо скромния си дом в Швейцария. Певецът не крие, че е мислил за самоубийство през последните години. "Не бих си пръснал мозъка По-скоро ще взема свръхдоза хапчета или ще направя нещо, което не боли. Но не бих причинил това на децата. Един комик, който се самоуби през 60-е, бе оставил бележка, на която пишеше: "Прекалено много неща се объркваха, прекалено често". И аз мисля за това", казва Фил.

Българските роми и техните пътешествия до Европа и назад са поизтъркана тема, но пък и всички вечни теми са такива. Rolling Stone беше на гости на едно ромско семейство от Червен бряг, което разказа за пътуването си до Финландия, а също и за това колко красива, подредена, но и много студена страна е тя. Материалът слага лице на мизерията, която пропъжда цели семейства да търсят политическо убежище в чужди страни, където се възползват от щедрата социална политика, за да оцелеят. Но прескочихме и от другата страна на оградата, за да потърсим за коментар финландци с разнообразни настроения за едно евентуално съжителство с български и румънски пришълци.

Писателят Стиг Ларшон (1954-2004) е станал най-големият експортен продукт на Швеция след АББА (ABBA) и Ikea. Книгите от трилогията му, издадени посмъртно, се продават в милиони екземпляри по цял свят. Преведени са и на български със заглавия "Мъжете, които мразеха жените", "Момичето, което си играеше с огъня" и "Взривената въздушна кула". Ларшон не е романист в традиционния смисъл, той е разследващ журналист и през целия си живот се е борил срещу отровните влияния на неонацисти и други групировки, проповядващи крайно десен екстремизъм. Официалната версия за смъртта му само на 50 години е "сърдечна криза", но по непотвърдени слухове тя не е случайна, предвид многобройните смъртни заплахи, които получава през годините.

Rolling Stone развежда читателите из редакцията на шведското списание Expo, на което е бил главен редактор, разказва за ранните години на този изключителен хуманист, за прототипите на главните му герои и борбата на Ларшон да остане верен на идеалите си в едно общество, проядено от бездушие.

И още в броя:

 Миленита
 Новите попълнения в Рок-ен-рол залата на славата
 Брус Спрингстийн
 Греди Асса