Естрея Моренте (Estrella Morente) ще има концерт в София.

Певицата ще се изяви в зала 1 на НДК на 4 октомври, съобщиха организаторите от "Джаз Плюс".

Естрея Моренте е най-обещаващата фламенко певица от новото поколение млади артисти.  Испанският режисьор Фернандо Труеба предрича, че "тя ще бъде принцесата на ХХІ в". Вдъхновена не само от фламенко изкуството, но и от великата певица Ла Ниня де лос Пейнес, възпята от големия поет Фредерико Гарсия Лорка, Естрея принадлежи към неокласическата фламенко генерация.

Тя е позната на българската публика с изпълнението си на фламенкизираното танго "Volver" от едноименния филм на Педро Алмодовар, както и от участието си във филмите на Карлос Саура – "Iberia" и "Bunuel Y La Mesa del Rey Solomon".
 
А в страната си и в испаноезичния свят Естрея е истинска звезда, както подсказва и името ѝ (от исп. estrella – звезда).
 
Тя произхожда от стара фламенко династия. Дъщеря е на именития певец Енрике Моренте и на танцьорката Аурора КарбонелЛа Пелота. Зад нея стои век традиция в лицето на нейните предци. И тя не ѝ изневерява, а напротив, доразвива я и я обогатява със своите аранжименти и композиторски талант.

Естреита от съвсем малка живее в типична фламенко среда като част от голяма гранадска фамилия и от дете диша въздух, наситен с фламенко емоция. Освен всичко друго е омъжена и за един от великите тореадори на ИспанияХавиер Конде.

Естрея артикулира дълбоко високия си и чист глас, пресъздавйки доста широкообхватен репертоар от песни, като не се страхува да пее и т.нар. канте хондо (дълбоко пеене).

На 7-годишна възраст тя вече пее, акомпанирана от великия китарист Сабикас, през 1997, едва на 17, дебютира на сцената на известната "Pena De La Plateria" в Гранада, а днес на практика няма сцена в Испания, която да не е била осветена от красивата "звездичка".

Тя е носител на множество награди, между които престижната "Ondas" за най-добър фламенко изпълнител.

Винаги с активната помощ от страна на баща ѝ Енрике Моренте и с участието на китаристи като Маноло Санлукар, Хосе Карбонел Монтоита, Пепе Абичуела, Лос Ерманос Кармона и Алфредо Лагос, Естреита насища със заразяваща емоция всяка една песен. "Виещият се като трендафил глас на Естрея кара кожата на човек да настръхне", обелязва в прес-рилийза Маргарита Борисова от организаторите, която е сред най-големите разбирачи на стила.
 
Първите два албума на вокалистката – "Calle Del Aire" (2006) и "My Cante Y Un Poema" (2002), продадени в 500 000 тираж, ѝ отредиха първостепенна роля на съвременната фламенко сцена. А последният й проект "Mujeres" (2006), посветен на забележителни певици не само в историята на канте хондо – Ла Ниня де лос Пейнес, Ла Перла де Кадис, Ла Репомпа и Кармен Линарес, но и на Чавела Варгас, Сузан Реналди и Нина Симон, доказва, че Естреита е изключително добра певица.

"…Когато тя пее, човек просто не може да отдели очи от нея", пише "New York Times" за красивата певица от Гранада.

Това лято тя е на турне с един специален проект, по който работи заедно с фадо изпълнителката Дулсе Понтеш. Проектът е наречен Дулсе-Естрея и представя уж невъзможните за смесване традиционни жанрове - фадо и фламенко.

Концертът е в сътрудничество с Испанското посолство в София.

Специален сайт за концерта - http://www.em.jazz-plus.com/
Официален сайт - http://www.estrellamorente.es/
Официален фенски сайт - http://www.estrella-morente.com/

Билети за шоуто могат да бъдат открити в "Дюкян Меломан", в Билетен център на НДК, супермаркети "Пикадили", книжарница "Сиела"- Книгомания в "Mall Of Sofia", както и онлайн -  www.ticketplus.bg и www.meloman-bg.com.