Как определя себе си Йорданка Христова, една от най-успелите български певици?

Във всеки случай не с очакваното "любимка на Фидел Кастро". Защото огнената изпълнителка най-много се гордее с родата си. Малцина знаят, че е първа братовчедка на футболната легенда Гунди и втора на Катя от Ритон. И бивша снаха на члена на Политбюро Григор Стоичков.

От началото на 70-е години темпераментната изпълнителка гради шеметна кариера на Острова на свободата. Но категорично отрича да е спала с кубинския лидер Фидел Кастро. "Наистина, бях любимата певица на Фидел. Не само на него, а и на всички кубинци. Когато за пръв път бях в Куба през 1967, станах много популярна и обичана, особено на фестивала във Варадеро. Следващата година гостувах там и разбрах, че ме бяха нарекли "ла новиа дел тодос кубанос ("годеницата на всички кубинци)". Чак след 30 години посетих Острова на свободата и мой приятел в интервю по телевизията каза: "Преди 30 години всички бяха луди по Йорданка и в Куба десетки новородени се кръщаваха на нейното име", признава Данчето, цитирана от "Шоу". "Истина е: "населих Куба" с Йорданки!", хвали се изпълнителката на "Песен моя, обич моя".

По време на едно свое гостуване в Белград Данчето и нейният оркестър се засичат с великия Луис Армстронг. Нашенците бързо се сдружават с музикантите на Сачмо и американците ги канят на ресторант. Великият джазмен обаче бил уморен и останал на масата само десетина минути.

За сметка на това двуметровият басист на легендата не свалил очи от нашето Данче, разкрива изданието.