Грандиозен блус концерт в две части, всяка от които с участието на утвърдени международни музиканти, предстои в Русе  на 27 февруари, неделя.

Събитието ще се състои Доходното здание от 19 часа.

В първата част ще имаме удоволствието да се насладим на мелодичния глас и хармоника на Дайън Блу (САЩ) и китарата на Роберто Морбиоли (Италия), заедно с Ливиу Поп (Румъния) - ударни, и Лени Брадфорд (САЩ) - бас, информираха сърцатите организатори от сдужението BlueZZ фест.

Дайън Блу от Бостън е дръзка и емоционална изпълнителка, която омайва публиката със своя глас и хармоника в интерпретациите си в соул, блус и ритъм-ен-блус. Джубокс легендата Биг Джак Джонсън я нарича "колос" на хармониката след нейното гост изпълнение в "Редс Лаундж" в Кларксдейл, Мисисипи. Самоувереният подход и енергичното поведение на Дайън изправят на крака публиката навсякъде по света.

Тя е номинирана в категориите за най-добро блус/ ар-ен-би изпълнение и за най-добър женски вокал за 2007 от "Провидънс Финикс" и за най-добро блус изпълнение от списание Motif за 2007.

Дайън е свирила на хармоника и/ли пяла с международни изпълнители като Шърман Робъртсън от Тексас; Биг Джак Джонсън от Кларксдейл, Мисисипи; Ърма Томас (соул кралицата на Ню Орлийнс). Госпожица Блу прави турне в Северна Италия с Морблус Бенд през 2008, а в началото на 2009 – в Ню Инглънд с Роберто Морбиоли от Верона, Италия. Изпълнителката се завръща на международната сцена като певица (и c хармоника) Роберто Морбиоли и Морблус Бенд през лятото на 2009.

Роберто Морбиоли е роден във Верона. Започва да свири на китара още като дете. На 15 години открива своята голяма страст – блуса.

Стартира през 1987 с Tao Ravao Blues Band, с които записва и първия си албум - "From Madagascar To Chicago". Присъединява се към Rudy’s Blues Band през 1989 и с тях записва втория си проект - "Reason To Live". По това време свири както на най-големите европейски фестивали в Амстердам, Аскона и Сан Ремо, така и в Остин, Тексас, където споделя сцената с артисти като Anson Funderburgh и Sue Folley.

През 1991 създава собствена група – Morblus, която и досега му носи много постижения и награди, и с която свири на всички национални и международни блус фестивали. През 1998 формацията предприема турне в САЩ, обикаляйки най-популярните блус клубове, измежду които и B.B. King’s Bluesclub в Мемфис. Смятана за най- изумителната и експлозивна фънки блус група в Европа, Morblus е истинска машина за забавления, която предизвиква публиката с необичайния си звук, потопен във фънк, блус, ар-ен-би и соул.

Роберто пише и аранжира музиката и текстовете на всички авторски песни на бандата си. Неговият стил напомня този на бащите на блуса: Фреди Кинг, Албърт Кинг, Би Би Кинг, Албърт Колинс, Стиви Рей Вон и Ерик Клептън, но добавя и много от себе си в интерпретациите.

Роберто е проницателен китарист, чиято техника е осезаема, но не доминираща цялостното звучене. В същото време той е и професионален певец, чиито дълбок и силен глас напомня на Би Би Кинг, Сам Кук, Литъл Милтън, Отис Рединг, Робърт Крей (Robert Cray).

Шоуто, което Дайн Блу и Роберто Морбиоли изнасят на сцената, може да се нарече, меко казано, могъщо.

Един от най-обещаващите съвременните американски блус китаристи - Мурали Кориел (Murali Coryell) (на снимката вдясно), ще се изяви във втората част на събитието.

Последният му албум - "Sugar Lips", както и турнето по неговата презентация, редизвикват похвали от такива музикални величия като Джими Уеб, Джуди Колинс и Джо Луис Уокър.

Възторжено аплодиран от Billboard, CNN, Rolling Stone и The New York Times, певецът, китарист и композитор е сочен за изгряваща сила в съвременната американска музика. Като син на легендарния джаз китарист Лари Кориел и актрисата Джули Кориел и внук на телевизионната, филмова и театрална актриса Карол Брус, Мурали е отгледан в семейство от шоубизнеса. Той притежава глас, ярък стил и музикална интуиция, които му позволяват да се отличи в много музикални стилове.

"Той може да свири блус до зори в бар, но може и да поднесе изпълнение с поп оттенък – помислете си за един по-смел, по-блусменски настроен Джон Мейър", казва за него Марк Уричек от списание Living Blues.

Последният албум на Мурали - "Sugar Lips", който излезе през ноември 2009 и достигна до №5 в класацията на радио Living Blues, е записан в Нешвил с номинирания за "Грами" ("Grammy")  продуцент Том Хембридж и включва Джо Луис Уокър и Лари Кориел като гости.

Мурали е подгрявал за Би Би Кинг (B.B. King), свирил е с Бъди Гай, Левън Хелм, Джордж Клинтън, Джордж Торогууд (George Thorogood) и Гавин ДеГроу (Gavin DeGraw).

Като изпълнител, композитор и продуцент, в неговия репертоар присъстват примамливи изпълнения на класически и съвременен блус, рок и соул, които се появяват озвучавайки още телевизионни и кино продукции.