Освен чрез музиката, A Тo JazZ ще разкаже историята на джаза и с помощта на образите.

Както MySound.bg вече извести, първото издание на фестивала е в Докторската градина в София между 1 и 3 юли.
 
Фотоизложбата "Джаз" на фоторепортерите от агенция "Булфото" Евгени Димитров, Мирослав Златев и Стефан Марков ще покаже някои от най-хубавите моменти на българската джаз сцена през последните 20 години. Избраните фотоси включват чуждестранни и родни музиканти, свирили у нас като най-старият кадър е на Евгени Димитров от 1990 - на покойната вече американска вокалистка Бети Картър. Документирани са още митичните Ал Жаро и Ди Ди Бриджуотър (на снимката от 2006 , дело на Миро Златев).

Ще бъдат изложени над 30 фотоса, спред думите на Петър Димитров от организаторите.

Една от изненадите е снимка от участието на фънк легендата Джеймс Браун (James Brown) на последното издание на "Златният Орфей". Снимките на български музиканти са уловили уличен джем сешън през 90-е, на който тогавашните ученици Мишо Йосифов и Владо Карпаров свирят "на шапка" по булевард "Витошка", незабравими моменти от купони в столичния клуб "Суингинг хол", както и снимки на звезди като Живко Петров, 24-годишната Камелия Тодорова и Теодосий Спасов.

Тон за начало на фиестата днес ше даде бендът на Националното музикално училище и Емануил Манолов-Бадема, който е негов ръководител и един от доайените на родната джаз сцена. Със следващия концерт Сашо Куманов и групата му Retro Blu ще пренесат публиката 100 години назад във времето, за ги направят съпричастни на раждането на диксиленда (наричан още Hot или Early Jazz) в Ню Орлийнс.

Фестивалът A Тo JazZ се осъществява с изключителната подкрепа на фондация "Америка за България" и с партньорството на Столична община – район Оборище, и на сдружение "Приятели на Докторската градина".
 
Събитието е със свободен достъп и е напълно безплатен за гражданите и гостите на града.